Péče o autoklimatizaci

26. srpen 2013

I ta sebelepší nebo sebedražší klimatizace se musí čas od času vyčistit. Odborníci doporučují minimálně jednou ročně - a to právě teď, na jaře. Samozřejmě, že se za vás o všechno postarají v autoservisech, ale něco to stojí.

Na vyčištění klimatizace si připravte od pěti set do tisíce korun. V kvalitním autoservisu máte jistotu, že vše zkontrolují, pročistí a vymění potřebné filtry. Doma v garáži si přeci jen auto na počítač nepřipojíte.

Vyčistit klimatizaci si ale můžete i sami. Výměnu pilového filtru určitě zvládnete a v obchodech pro motoristy i na pumpách je dost přípravků, třeba v podobě sprejů. Ty slouží jako dezinfekce a proto u nich najdete dlouhé hadičky, abyste je dostali co nejhlouběji do větracího systému. Kapalina nebo pěna pak zlikviduje v trubkách všechny nechtěné bakterie, které se ,hlavně v zimě, usazují a množí. Spreje pořídíte v cenách kolem 250 korun.

Existují i tablety, které se umístí do větracího systému nebo přípravky, které necháte se zapnutou klimatizací a vnitřním okruhem působit v uzavřeném autě asi 15 minut a pak hodinu větráte. Alergikům vyčištění klimatizace doporučujeme dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Jak tedy poznáte, že je zapotřebí čistit? Většinou podle zatuchlého zápachu. Rozhodně čištění neodkládejte, protože tady už jde o zdraví - nejen vaše, ale i celé rodiny. Názory na používání klimatizace v zimě se různí. Většinou se ale odborníci shodnou v tom, že olej, který klimatizace pro svůj chod potřebuje, se při nepoužívání usazuje a při prvním spuštění můžete mít problém s kompresorem, a to je pak oprava v řádech tisíců korun.

Jestli jste už vyčištění klimatizace letos stihli, pak nezapomeňte na jednu poučku, díky které zabráníte usazování vlhkosti, a tím pádem nebezpečných nečistot v systému. Několik kilometrů před dojetím do cíle klimatizaci vypněte. Vše se vysuší a i vy zabráníte teplotnímu šoku při vystupování z klimatizovaného auta.

autor: Milan Král
Spustit audio