Pampeliškový sirup

Pampeliška je zlatovlasá princezna...

Suroviny: 200 pampeliškových květů, 1-2 citrony, 1 a půl kg cukru, 1 a půl litru vody.

Pracovní postup: Nasbíráme květy pampelišek v čistém prostředí, zalijeme je vodou (dáme pozor, aby smalt na nádobě nebyl oprýskaný) a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den přecedíme přes jemnou tkaninu, lehce vymačkáme a přidáme omyté a nakrájené citrony i s kůrou - ale bez jadérek! Vmícháme i cukr a za občasného míchání a stálého dozoru svaříme, až sirup zhoustne. Za tepla nalijeme do vymytých, vypařených skleniček od dětské výživy, zavíčkujeme a v chladu a suchu uložíme. Chutný je do čaje apod.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!