Památky se připravují na novou sezonu – nabírají průvodce

21. březen 2023 13:13

Sezona na hradech a zámcích začíná 1. dubna. Některé památky v Ústeckém kraji ještě hledají průvodce. Potřebují stálé spolupracovníky na celou sezónu, ale taky brigádníky na výpomoc o víkendech a prázdninách.

„Hlásí se nám jich dostatek, takže je z čeho vybírat. Měli jsme ústní pohoivory, následovat budou praktické zkoušky. Potom z těch uchazečů vybereme ty, se kterými budeme uzavírat smlouvu,“ shrnuje kastelánka zámku Krásný Dvůr u Podbořan Michaela Hofmanová.

Věří, že mezi zájemci najdou ty, kteří práci průvodce zvládnou. „Určitě z nich tři či čtyři vybereme,“ dodává.

Zhruba 12člennou skupinu průvodců pravidelně doplňují – třeba za studenty, kteří se zámkem dlouhodobě spolupracují, ale s ukončením studia končí i tady. Letos se ovšem ozvalo nezvykle hodně lidí, kteří chtějí práci průvodce jako brigádu ke svému stálému zaměstnání.

Oproti minulosti se o práci průvodce zajímá víc starších lidí

„Letos to bylo takové specifikum – mezi uchazeči bylo více takových těch starších, kteří by si to vzali jako brigádu ke svému stávajícímu zaměstnání,“ vysvětluje kastelánka s tím, že někdo potřebuje přivýdělek, a jiní si chtějí rozšířit obzory, nebo zkusit něco nového.

Také návštěvníky zámku Stekník u Žatce často provázejí studenti. Teď ale správa zámku hledá ještě stálého průvodce na poloviční úvazek. „Přestože tady bylo asi 11 uchazečů, tak z toho nakonec nic moc nevyšlo,“ krčí rameny kastelánka Jana Zajíčková s tím, že je nejspíš odradil 15stránkový odborný text, který se měli naučit.

Průvodce pro sezónu nabíral také zámek Duchcov na Teplicku nebo zámek Benešov nad Ploučnicí na Děčínsku.

Spustit audio

Související