Vstup na hrady, zámky i další kulturní památky v Česku podraží

12. leden 2022 09:15

Nová památková sezóna se blíží a s ní i zdražení vstupného na hrady a zámky. Národní památkový ústav, pod které většina památek v Ústeckém kraji spadá, tak reaguje na rostoucí ceny energií a náklady na zabezpečení objektů. V průměru vstupné zdraží o 15 procent, ani to ale nepokryje náklady na provoz památek.

Vstupné na hrady a zámky se zdraží v průměru o 30 korun. Konkrétní ceny na jednotlivých památkách v Ústeckém kraji ještě nejsou upřesněné. Národní památkový ústav ale zárveň sníží vstupné pro děti a mládež, a to o 10 procent. Chce tak přilákat nejmladší návštěvníky.

Památkový ústav předpokládá, že zvýšením cen vstupného v celém Česku získá zhruba 50 milionů korun, tedy jen asi třetinu potřebných financí. Vedení územně památkové správy uvedlo, že největší nárůst očekává u cen energií, a to o více než 120 procent. Zvýšit by se měly i náklady na telefony, opravy, údržbu nebo ostrahu objektů.

Celkem náklady na památky vzrostou o 150 až 190 milionů korun. Památkový ústav proto bude šetřit. Chce upravit počet návštěvnických okruhů a zredukovat ty návštěvníky nejméně oblíbené. Zefektivnit se má také průvodcovská služba. Další peníze chce památkový ústav ušetřit na spotřebě.

Na hradech a zámcích už teď plánují, na čem mohou ušetřit

Například na zámku v Libochovicích budou v dubnu a v říjnu, tedy v měsících, které ohraničují návštěvnickou sezónu, po zámku provádět pouze stálí průvodci, ne brigádníci.

V Krásném Dvoře vyčkávají na to, jaká budou v době zahájení sezóny platit epidemická opatření. Během posledních dvou let tam začínala sezóna až v červnu. Vedoucí návštěvnického provozu v Krásném Dvoře, Šárka Kovaříková uvedla, že není vyloučené ani vynechání některých průvodcovských okruhů.

Na zámku v Ploskovicích chtějí například zaměstnat šikovné studenty z okolních škol jako průvodce.

Kde se nic nemění a vstupné se zvyšovat nebude, to je například zámek v Děčíně, který spravuje město nebo soukromý zámek ve Vrbičanech na Litoměřicku.

Nová sezona většinou přináší i novinky

Přestože na zámku v Krásném Dvoře sezona začíná až v dubnu, tak už teď pro návštěvníky připravili průvodci ze zámku tři venkovní individuální zážitkové hry. Ta první začíná 15. ledna a lidé si na ni mohou v informačním centru vyzvednout pracovní listy. S těmi se vydají do přilehlého parku a plní jednotlivé úkoly. Návštěvníci se tak například mohou naučit tančit historické tance.

Se zahájením sezóny se na námi oslovených zámcích v Ústeckém kraji také chystají historické jarmarky.

Spustit audio

Související