Na hrady a zámky v Ústeckém kraji chodí méně lidí než loni. Chybějí hlavně zahraniční turisté a organizované zájezdy

2. srpen 2021

Návštěvnost historických památek je v Ústeckém kraji nižší než loni. Podle mluvčího Národního památkového ústavu Tomáše Pospíšila v červnu přišlo na státní památky skoro 12 a půl tisíce lidí. Loni v červnu to přitom bylo 15 tisíc návštěvníků. Chybějí hlavně zahraniční turisté a organizované zájezdy.

„Protože ty k nám jezdí většinou duben, květen, to samozřejmě byl zámek ještě zavřený. Uvidíme, co s tím udělá září, říjen, kdy máme některé zájezdy opět objednané, ale třeba loni jsme je nakonec museli rušit, protože se opět muselo zavírat dřív než obvykle,“ potvrzuje vedoucí návštěvnického servisu zámku Krásný Dvůr na Lounsku Šárka Kovaříková.

Také na zámek v Duchcově na Teplicku míří o něco míň lidí než loni, řekla kastelánka Lucie Šťastná: „Ta skladba návštěvníků se trošku změnila oproti loňskému roku. V podstatě v tom červnu jsme zaznamenali spíš jakoby vzrůst školních zájezdů, protože jak se otevřely školy na ten jeden měsíc, tak opravdu paní učitelky objednávaly. Na druhou stranu na opravdu citelně chybí německé zájezdy, tím že jsme kousíček od hranic.“  

Správci hradů a zámků se snaží lidi přilákat i na různé akce.

Na duchcovském zámku si od letošní sezóny můžou návštěvníci prohlédnout nový grafický kabinet nebo běžně nepřístupná sklepení. A zatím poslední speciální akcí byla 31. července Hradozámecká noc a hraná kostýmovaná prohlídka.

Podle kastelánky Lucie Šťastné můžou některé návštěvníky odradit protiepidemická opatření. „Velmi často návštěvníci také volají do pokladny a ptají se, jak to vlastně je a jak to funguje, kolik těch osob může být na prohlídce a jestli vlastně vůbec provádíme na zámku. Je možné, že i toto samozřejmě svoji roli sehraje,“ myslí si Lucie Šťastná.  

Aktuálně tedy platí, že na prohlídky interiérů může jít 20 lidí s nasazenými respirátory, nemusí mít ale potvrzení o bezinfekčnosti.

Spustit audio