První dubnový víkend se v Ústeckém kraji otevírají hrady i zámky. Začíná také turistická sezóna

31. březen 2022

Nenecháte si ujít otevírání Chmelového majáku v Žatci? Máte rádi hrady za zámky? Nebo chcete přiložit ruku k dílu a zúčastnit se akce Ukliďme Česko? Možností jak si užít víkend je spousta. Je to jen na vás...

Sobota 2. dubna

Začíná hrado-zámecká sezóna – vypravit se můžete třeba na zámek Velké Březno – od 10 do 11 hodin tu bude akce Otvírání okenic.

Zámek Stekník zas v sobotu 2. dubna nabízí hned 4 okruhy – reprezentační a soukromé prostory, zámecké zahrady, výstavní prostor a jižní křídlo s expozicí hraček a kočárků.

Hrad Házmburk má otevřeno i v pondělí

Správa státního hradu Hazmburk pak zve v době od 10 do 16 hodin do nově upravených prostor Bílé věže a na prezentaci modelu hradu v podobě ze 14. století.

Muzeum v přírodě aneb skanzen Zubrnice zahajuje v sobotu turistickou sezónu rovnou dvěma novými výstavami. Výstava Proutí v řemesle, designu a umění představí vrbové proutky ve všech těchto oborech a výstavou svých prací obohatí nabídku grafička, malířka a ilustrátorka Eva Maceková.

Zoo Ústí nad Labem

V sobotu 2. dubna také zahajuje sezónu ústecká zoologická zahrada – otevřeno je už od 9 hodin, slavnostní zahájení proběhne v 10 hodin. Až do 18 hodin se můžete těšit na pestrý kulturní program – taneční skupina Kintari, písničkář Petr Lüftner, aktivity pro děti, spousta informací a také možnost ochutnat indonéské speciality.

Slavnostním odemčením Chmelového majáku v Žatci začíná 2. dubna ve 13 hodin bohatý program. Čestnou stráž bude držet žatecké Chmelobrana, ve dvoře restaurace U Orloje vystoupí kapela Brass Band, děti si užijí malování na obličej, skákací hrad a soutěže. Pro dospělé je připravena nabídka žateckých piv, speciality z grilu a další občerstvení.

Chmelový maják a Chmelařské muzeum - Žatec

Se svou nabídkou spodně i svrchně kvašených piv přispěje i blízký restaurační minipivovar Pioneer Beer. Po celý den bude možné zdarma vystoupat na obě výškové dominanty města, Chmelový maják a Radniční věž. Zdarma bude možno navštívit i Muzeum pivovarnictví Žatecka.

Spolek přátel Rumburka pořádá 8. ročník dobrovolnické úklidové akce Úklidovka pod Dymníkem. Sraz je na parkovišti u koupaliště ve 14 hodin. Nezapomeňte pracovní rukavice a pevnou obuv. Úklid proběhne v lese za rumburskou nemocnicí na trase podél Pstružného potoka po naučné stezce směrem na Dymník a zpět po modré turistické značce. Po skončení úklidu je připraveno opékání špekáčků. Je to součást celostátní akce Ukliďme Česko.

Podobné úklidová akce se koná i v České Kamenici – tady je sraz už v 9:30 před informačním centrem. Musí tu začít dřív, aby se stihli připravit na slavnostní ples města – ten začíná v českokamenickém Domě kultury ve 20 hodin – k tanci i k poslechu bude hrát Big Band Bonit.

Neděle 3. dubna

V neděli startuje turistická sezóna v Českém Švýcarsku. Letos je hlavním tématem představení trasy Hřebenovky v úseku nádraží Jedlová – Tolštejn –  Jiřetín pod Jedlovou a Krásná Lípa na pomezí Lužických hor a Českého Švýcarska.

Dům Českého Švýcarska

Během celodenního programu se představí partneři destinačního fondu Českého Švýcarska: hospoda a apartmány na nádraží Jedlová, restaurace na Tolštejně a na Jedlové, obec Jiřetín, pivovar Falkenštejn a řada dalších.

Program bude pokračovat odpoledne v Krásné Lípě v Domě Českého Švýcarska, kde bude připravena přednáška o historii a současnosti Hřebenovky a proběhne křest nové brožury Zážitky. Celodenní program zakončí od 19 hodin koncert Tonyho Ackermana a Zdeňka Jahody.

Ve 14 hodin je 3. dubna také sraz na náměstí v obci Hora svaté Kateřiny – bude se vynášet Morana. To rozloučení s Moranou a přivítání Vesny proběhne v lehce netradičním pojetí tělovýchovné jednoty Sokol Hora Svaté Kateřiny, trasa povede stezkou Ecce homo dolů k Vagónu, kde bude možnost občerstvení a opečení buřtů.

Morana

Kulturní dům v Horním Jiřetíně zase v neděli zve na tradiční Velikonoční diskotéku a tvořivé dílničky. Od 15 hodin se tu bude tvořit, soutěžit a taky tančit.

Pohádku pro nejmenší připravilo Činoherní studio v Ústí nad Labem – od 17 hodin tu své kousky předvede Býk Ferdinand.

Míša Kulička pak bude na děti čekat v Lovodivadle v Lovosicích – už v 10 hodin začne tuhle pohádku vyprávět Sváťovo dividlo.

Farmářské trhy

A chybět nebude ani první letošní komunitní trh – jmenuje se přímo Jarní trh a užít si ho můžete v Masarykových sadech v Lounech. Od 14 do 18 hodin můžete nakoupit nejrůznější dekorace, drobnosti i dobroty. V 15 a 17 hodin program zpestří vystoupení Divadla 100 opic.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.