Památkově chráněná budova nádraží v Louce u Litvínova by se mohla stát lákadlem pro turisty

22. únor 2022 12:12

Památkově chráněná budova nádraží v Louce u Litvínova na Mostecku by v budoucnu mohla turisty lákat na občerstvení i na expozice o historii železniční tratě z Mostu do saského Freibergu. Majitel budovy, Správa železnic ji teď bezúplatně nabízí Ústeckému kraji. Hejtmanství by o převodu mělo rozhodnout během jara.

„My teď připravujeme návrh prostorového řešení a vužití té budovy,“ říká Michal Soukup, ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě, které by mělo mít na starosti expozice a prostory uvnitř nádražní budovy.

„Musí tam být nějaká základna pro spolkovou činnost, musí tam být nějaká základna pro turismus. My tam chceme instalovat železniční expozici a chceme to využít i jako depozitární prostor,“ popsal Michal Soukup případné nové využití nádražního objektu v Louce u Litvínova.

Probíhající jednání mezi Ústeckým krajem a Správou železnic potvrdil mluvčí společnosti Dušan Gavenda: „S Ústeckým krajem probíhají jednání. V minulém týdnu se k projednání možného využití nádražní budovy sešli v Louce u Litvínova zástupci Správy železnic, Oblastního muzea a galerie v Mostě, nadačního fondu Moldavská dráha, obce Louka u Litvínova a Oseka.“

V nádražní budově by mohla být železniční expozice, depozitář i restaurace

Součástí budovy by měla být i restaurace. Podmínkou bezúplatného převodu je ale zákaz výdělečné činnosti.

Podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje pro oblast kultury a památkové péče Jiřího Řeháka z hnutí Spojenci pro kraj by provoz občerstvení a restaurace nebyl v rozporu s podmínkou zákazu výdělečné činnosti.

„Pokud by, dejme tomu, ta restaurace sanovala některé ztráty muzea nebo expozic, tak jsem přesvědčen, že jako celek to nikdy vydělávat prostě nemůže – je to kulturní záležitost,“ vysvětlil Řehák.

Saská i česká strana počítá v budoucnu s obnovou propojení železniční tratě z Moldavy do saského Freibergu. Na saské straně už historická nádraží opravují.

O tom, jestli tomu bude stejně i v Louce u Litvínova, by mělo vedení Ústeckého kraje rozhodnout na jaře.

„Chci přesvědčit koalici o tom, že to má smysl. Bude to ve výboru v březnu, odtamtud to půjde do rady, kde se na to podívají a řeknou, jestli jsou ochotni do toho jít,“ upřesnil náměstek hejtmana Jiří Řehák z hnutí Spojenci pro kraj.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související