Budova vlakového nádraží v Litvínově dostala moderní kabát. Lidé se teď přou o vkusnost opravy

26. leden 2022 10:19

Zmodernizovanou budovu nádraží otevřela Správa železnic v Litvínově na Mostecku. Tradiční zděný objekt se služebním bytem, dopravní kanceláří a čekárnou prošel celkovou proměnou. Rekonstrukce trvala necelý rok a půl a stála téměř 24 milionů korun. V budově nově našli zázemí i řidiči meziměstských autobusů.

„Líbí se mi to tu, je to pěkné. Vždyť tady už to bylo všelijaký. Ta oprava, ta se jim opravdu podařila, říká cestující paní Věra, která se vlakem chystá z Litvínova do Ústí nad Labem.

Zásadní proměna nádraží vyvolala na sociálních sítích dvojí ohlasy. Zatímco jedněm se líbila stará tradičně vypadající budova, druzí nešetří chválou na nový vzhled. Tento spor zaznamenal i investor.

„Často všichni tíhneme k jakémusi rázu nádražní budovy, tady se ale našla odvaha udělat něco moderního od samých základů po střechu. Mám rád historii, i ten ráz, ale myslím si, že sem ta budova skutečně pasuje,“ glosuje výsledek rekonstrukce nádražní budovy generální ředitel společnosti Správa železnic Jiří Svoboda.

Obdobnou změnu vzhledu Správa železnic nikde jinde po Česku zatím neplánuje.

V budově je kromě dopravní kanceláře i služební byt a zázemí pro řidiče autobusů, které na litvínovský dopravní terminál přijíždí.

Více novém objektu říká za zhotovitele generální ředitel společnosti Strabag Jakub Svoboda: „Budova je moderní, nízkoenergetická a nahoře, v té podkrovní části, která se běžně nevyužívá, je umístěna všechna ta technologie. I ty fasády jsou v protivandalské úpravě, takže se to dá poměrně snadno očistit. Spodní část je v podstatě úplně nová, ta horní je rekonstruovaná.“

Litvínov má dvě nádraží. Jedno nově zrekonstruované, které je součástí dopravního terminálu na trati z Litvínova do Ústí nad Labem a druhé jen několik stovek metrů dál, na trati do Mostu.

Nové nádraží by mohlo sloužit pro všechny vlakové spoje vedoucí přes Litvínov

Město chce v budoucnu obě tratě propojit tak, aby všechny vlaky projížděly přes nově zrekonstruované nádraží. Litvínov proto vyjednává o vybudování přeložky tratě.

„Projednávali jsme to na kraji, tam máme podporu. Z tohoto terminálu by bylo přímé napojení na Most a dál, na Jirkov a Chomutov,“ říká místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum z hnutí ANO.

Součástí nového nádraží jsou i uzamykatelné boxy na desítky jízdních kol.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související