Litvínov plánuje samosvoz odpadů. Slibuje si od toho zlepšení služeb i větší přehled nad tříděním

15. listopad 2021 15:11

Litvínov chce mít větší kontrolu nad tím, kolik odpadu se ve městě vytřídí a vyveze na skládky. Vybuduje proto vlastní svozovou službu a neprodlouží smlouvu soukromé firmě, která teď ve městě odpad sváží. Smlouva vyprší na konci příštího roku. Radnice už začíná na převzetí odpadového hospodářství pracovat, aby se všechno stihlo.

„Chceme mít kontrolu nad odpadovým hospodářstvím, chceme vědět, kolik odpadů město Litvínov vyprodukuje,“ vysvětluje starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO, proč město chce svážet odpad samo.

Radnice chce mít přesné váhové údaje o tom, kolik a jakého odpadu se týdně z ulic města vyveze. Současná smlouva s Mariem Pedersenem tento požadavek neobsahuje.

Podle vedení společnosti není problém ho doplnit. Přineslo by to ale i zdražení celé služby.

„To zařízení do těch aut se dnes instaluje, stojí to řádově půl milionu korun. To se pak samozřejmě musí rozpočítat do těch činností. Takže ano, tato varianta je finálně dražší,“ říká oblastní manažer společnosti Jiří Hodač.

Cena za svoz komunálního odpadu po převzetí městem zatím není jasná

Platit víc ale starostka Litvínova Kamila Bláhová nechce: „Marius Pedersen vysvětluje, že je to drahé. Byla by to pro ně investice, která by se pak promítla do konečné ceny, a to my jsme nechtěli akceptovat.“

Na kolik zavedení vlastního svozu odpadu vyjde, nebo jak a jestli se to dotkne i obyvatel města například zdražením poplatku za svoz odpadu, zatím Kamila Bláhová neřekla: „Cenovou politikou jsme se zatím nezabývali, teď se zabýváme těmi investičními a provozními záležitostmi.“

Nová legislativa od ledna 2022 zvyšuje obcím poplatky za skládkování. Radnice proto chtějí detailnější analýzy, vycházející ze svozu odpadu. Na jejich základě pak mohou činit opatření například k většímu třídění do barevných kontejnerů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související