Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova zdraží od ledna jízdné o pětinu

2. listopad 2021 13:55

Ceny jízdenek v městské hromadné dopravě v Mostě a v Litvínově stoupnou od ledna příštího roku o 20 procent. Cena základního jízdného se zvýší ze 17 na 20 korun, za roční kupon si lidé nově připlatí 800 korun na celkových 4 800 korun.

Další zdražení jízdného by mohlo přijít v roce 2023, a to kvůli stoupajícím cenám energií a pohonných hmot.

Pro paní Evu z Mostu je navýšení jízdného velkým zásahem do rodinného rozpočtu: „Jsem matka samoživitelka se třemi dětmi. Kluci mi dojíždějí do školy,“ shrnuje.

Teď platí za dvě žákovské dvoupásmové jízdenky na tři měsíce dohromady 700 korun. Od ledna zaplatí o 210 korun více. Přitom nemusí jít o poslední zdražení.

„Samozřejmě jsme nevěděli, jaký bude trend, který se teď objevil, že se výrazně zdraží všechny vstupy, jako elektrická energie, nafta, a tak podobně,“ říká ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

Je proto možné, že Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova znovu zdraží jízdné v roce 2023.

Ceny jízdného v příštím roce naopak nebude zvedat sousední dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Českému rozhlasu to řekl předseda představenstva Jaroslav Komnínek.

Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Ústeckého kraje Jindřicha Fraňka zatím neplánuje zvyšování cen ve veřejné dopravě ani Ústecký kraj.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související