Kdy začne plánovaná oprava teplického nádraží, není jasné. Železničáři odkládají opravu části podkrušnohorské trati na Chomutovsku kvůli úsporám v navrženém státním rozpočtu

15. únor 2022 10:41

Vláda počítá ve státním rozpočtu pro tento rok se schodkem 280 miliard korun. Původně měl být ještě vyšší. Kvůli škrtům se ale odkládají některé investice do železnic v Ústeckém kraji a u některých oprav není vůbec jasné, jestli se je podaří zahájit.

Právě kvůli úsporám v navrženém státním rozpočtu odkládají železničáři opravu části hlavní podkrušnohroské trati mezi Chomutov a Kyjicemi. Podle dosavadního odhadu železničářů má tato modernizace stát téměř 1 miliardu a 700 milionů korun.

„V Ústeckém kraji se posunutí realizace na pozdější dobu týká Investic, o kterých jsme už informovali v souvislosti se zrušením soutěží na zhotovitele. Jednou z nich je rekonstrukce úseku Chomutov - Kyjice. Ta v letošním roce nezačne a budeme hledat možnosti jejího financování,“ potvrdil odklad investice na trati Dušan Gavenda ze Správy železnic.

Kromě opravy na části hlavní podkrušnohorské trati zatím Správa železnic nemá jisté financování ani na opravy přejezdů. Konkrétně na trati mezi Roudnicí nad Labem a Straškovem na Litoměřicku.

V současnosti hledá Správa železnic také peníze na začátek oprav nádraží v Teplicích. Železničáři plánovali zahájit první etapu opravy výpravní budovy ještě letos. Jestli se ale skutečně začne, zatím není jasné.

„Na zhotovitele první etapy rekonstrukce teplické výpravní budovy aktuálně věží tendr. Ohledně termínu zahájení stavby v této chvíli není možné být konkrétnější. V současné době se hledá řešení financován této investice. Od toho se všechny následné kroky budou odvíjet,“ vysvětlil Dušan Gavenda s tím, že oprava teplického nádraží je rozdělená celkem na dvě etapy a podle dosavadních odhadů má rekonstrukce stát víc než 950 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio