Okolí teplického vlakového nádraží má naději na proměnu. Prodlouží se podchod a přibydou parkoviště

14. září 2021 14:42

Delší podchod pod kolejemi nebo více místa pro parkování. Tak by se mohlo změnit okolí vlakového nádraží v Teplicích. Město připravuje studii a spolupracuje také s dalšími majiteli pozemků.

„Tady vidíte, kolik je tam vlastníků – takových šest zásadních,“ ukazuje vedoucí finančního odboru teplického magistrátu Roman Jodas při nahlížení do studie návrhu budoucí podoby okolí vlakového nádraží v Teplicích.

„My se jako město snažíme o tu koordinaci a všechny jsme dali dohromady,“ vysvětluje Jodas.

Velkou změnou bude prodloužení podchodu pod kolejemi.

„Teď se chodí na druhé nástupiště, a tady by se prodloužil ten podchod vlastně až dozadu, k tomu většímu parkovišti, čili propojení předku a tady toho parkoviště, eventuálně i vyřešení tady toho východu z nádraží, dejme tomu zúžením přechodu, aby ti chodci mohli mizet rychleji před auty,“ dodává Jodas.

Rekonstrukce nádraží by mohla začít do dvou let

Jedna z variant uvažovala také o postavení podchodu před nádražím. To je ale podle Romana Jodase příliš náročné. „Vzhledem k tomu, kolik je tam sítí a všeho, tak si myslím, že by to bylo tak finančně náročné, že jsme od toho raději couvli,“ vysvětluje.

V okolí přibydou parkoviště i další vchody do nádražní budovy. „Měl by tu vzniknout průchod, jedno parkoviště, pak další parkoviště. Ty vchody do nádraží budou z několika míst, takže to bude mnohem jednodušší než dnes. Správa železnic je v konečné fázi projektování, takže si myslím, že jeden až dva roky a bude zahájena rekonstrukce pláště toho nádraží. Současně bychom chjtěli řešit i to přednádraží,“ dodává Jodas.

Podrobnosti k úpravám plochy v okolí nádraží město představí na veřejném projednání 22. září.

Spustit audio

Související