Osteoporóza: Jak vzniká a jak se jí bránit?

17. červen 2014

Tichý lupič nebo Tichá epidemie. Takové přezdívky si vysloužila osteoporóza, tedy řídnutí kostí. V současné době je považována za civilizační chorobu. Co k ní vede? A jak se s ní vypořádat?

„Vzniká velice nenápadně, po dlouhou dobu, takže člověk ani nezaznamená, že k ní dochází. Projeví se většinou teprve tehdy, kdy člověk utrpí zlomeninu vlivem malého násilí,“ vysvětluje primář mamocentra v ústecké poliklinice Petr Váša.

Příčiny osteoporózy

Osteoporózou jsou ohroženy nejvíce ženy po menopauze, u těch totiž klesá hladina pohlavních hormonů. „Postižení mohou být i muži, u těch nehovoříme o menopauze, ale o andropauze,“ podotýká Váša.

Pohlavní hormony totiž udržují vápník v kostech a vlivem jejich úbytku dochází ke zvýšenému odbourávání kostní hmoty a k jejich zvýšené lomivosti.

Faktorů vniku osteoporózy je celá řada – kromě pohlavních hormonů za ní může například sedavý styl života nebo nedostatek pohybové aktivity. Cvičením a zdravým životním stylem jí tedy můžeme často předejít, a pokud už se u nás osteoporóza projeví, pomáhá pravidelný pohyb léčbě.

Osteoporóza a potravinové doplňky

„Jednou z možností, jak do těla dostat vápník, jsou právě potravinové doplňky. Také řada potravin, například mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek nebo mořské ryby, je významným zdrojem vápníku,“ vypočítává Petr Váša.

Jak ale dodává, všechno spolu souvisÍ a má jít ruku v ruce – jak pohyb, tak příjem doplňků, obsahujících vápník.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio