Opočno – obec, která žije

17. květen 2013

V malé vísce Opočno na Lounsku o pouhopouhé stovce obyvatel pořádají koncerty známých zpěváků, přednášky, poutě, výstavy. Všechno je totiž o lidech. A v Opočně se sešla opravdu dobrá parta.

Každý rok v říjnu zde pořádají Hubertovu jízdu, na přelomu července a srpna se v obci koná pouť, opočenští hasiči letos slaví 120 let od svého založení, v tamní sokolovně pořádají pravidelně přednášky s názvem Křeslo pro hosta, o které je nejen mezi místními veliký zájem. V minulosti v Křesle pro hosta vystoupil například Radim Uzel nebo Stanislav Motl.

V Opočně budou dokonce v červnu rekonstruovat pověst o Oldřichovi a Boženě. U tzv. Setkání u Brodu bude samozřejmě i Český rozhlas Sever.

Mezi velmi aktivní obyvatele Opočna patří také Milouš Červencl. O životě v Opočně si s ním povídala redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Bucharová. Poslouchejte...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.