Odsouzení z věznice v Bělušicích si mohou díky novému uvědomit, co jejich uvěznění dělá jejich dětem

5. červen 2023 15:45

Věznice v Bělušicích na Mostecku patří k zařízením, společně s věznicemi v Horním Slavkově, Znojmě a Pardubicích, kde vězeňská služba zkouší speciální program pro vězněné otce. Ti mají během sezení s vychovateli a lektory přijít na to, jak pobyt otce za mřížemi působí na jejich děti – tedy jaký vliv má jejich odsouzení na dětskou psychiku i výsledky dětí ve škole.

Model přebrala Vězeňská služba jako první v Evropě od Norské nápravné služby, která má s takzvaným Pappa programem mnohaletou zkušenost.

„Především jde o to, aby se stali správnými otci. To, že je někdo ve vězení, ještě neznamená, že má přestat být správným otcem. Je ale izolován od společnosti, tedy částečně i od té rodiny, a to má samozřejmě dopad i na ty děti. Ten otec by si měl uvědomit, co ta jeho trestná činnost a to jeho uvěznění znamená pro to jeho dítě. My nechceme, aby na to ty děti doplácely – a měl by si to uvědomit i ten otec,“ vysvětluje Šárka Černá, garantka programu z Generálního ředitelství Vězeňské služby, jak má Pappa program na vězně zapůsobit.

Šest vytipovaných vězňů, kteří mají dohromady 15 dětí, tady v minulých měsících prošlo sezeními s vychovateli a školenými lektory. Cílem je, aby si uvědomili, jak jejich děti trpí tím, že mají táty ve vězení.

Témata jednotlivých sezení popisuje vychovatel bělušické věznice Milan Hanzlík: „Ti odsouzení nám představují svoji rodinu a vnáší ty děti pomyslně do té skupiny. Je tam zvládání komunikace s dětmi, zvládání emocí dětí.“

Cyklus sezení je zakončený závěrečným dnem, kdy si otcové pozvou své děti a rodiny. V Bělušicích k tomu účelu vznikla nová zahrada v těsném sousedství věznice i pokoj zařízený hračkami a dětským nábytkem.

Nový program učí odsouzené otce víc a lépe komunikovat s jejich dětmi

Podle ředitele věznice v Bělušicích Ondřeje Kroupy se vězni po absolvování Pappa programu ve vztahu k dětem změní. „Ti odsouzení jsou pak jiní – víc si se svými dětmi hrají, víc s nimi komunikují – na to dítě to má velmi pozitivní vliv,“ shrnuje.

Mluví o tom i jeden z odsouzených – Radek, který má tři děti. Dvě už dospělé a 11letého syna. Ve vězní byl předtím už dvakrát. „Do té doby jsem neměl přehled o tom, jak může dítě, třeba i malé, vnímat, co se v té rodině děje. Na to jsem si přišel až při Pappa programu. Teď vnímám, jak to ten 11letý vnímá, že já tam, jako ten mužský vzor, nejsem. Je to pro něj špatné – je to znát na jeho chování ve škole i venku,“ vysvětluje.

Od roku 2025 chce Vězeňská služba program týkající se vězňů otců rozšířit do všech českých věznic.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související