Odpůrci výstavby rekreačních chat na Dlouhé Louce v Krušných horách nepřesvědčili vedení města Lomu, aby od záměru upustilo

19. říjen 2021 12:36

Přímo na místě, kde by měly stát chaty v Dlouhé Louce v Krušných horách, se zastupitelé Lomu na Mostecku sešli s těmi, kteří proti záměru sepsali petici. Podepsaly ji tři tisíce lidí. Nechtějí, aby developer Zdeněk Žejdlík na loukách postavil třináct chat z přepravních kontejnerů a dvě větší chaty - jednu pro děti z lomských mateřinek a druhou pro rekreaci obyvatel města.

„Jde nám o to, aby se nezabíraly pro zástavbu horské louky, které jsou zemědělsky využívány a Dlouhá Louka po nich nese svoje jméno,“ řekl na setkání s lomskými zastupiteli autor petice Ilja Potěšil.

Aby přesvědčil zastupitele o tom, že mají záměr revokovat, popsal hlavní důvody, proč s výstavbou chat na rozsáhlých loukách Krušných hor nesouhlasí.

„Hromadná zástavba zde není vhodná nejen kvůli ochraně přírody horských luk. Naprosto akutní je zde zejména to, že na svých studnách a vrtech sledujeme dlouhodobě ubývání spodních vod, které jsou jediným zdrojem pitné vody,“ shrnul Potěšil.

Podle něj se domy z přepravních kontejnerů do prostředí hor nehodí. „Zástavba tohoto typu patří na brownfieldy, do rekultivované krajiny po těžební činnosti a k jezerům, které tam jsou, nebo tam vznikají,“ dodal.

Plán developera brzdí mnoho faktorů, včetně územního plánu

Aby se mohlo začít na loukách stavět, musí Lom změnit územní plán. To podle místostarosty Pavla Baráka z ODS může trvat několik let. Upozornil také na to, že odsouhlasení záměru ještě neznamená souhlas se samotnou stavbou konkrétních chat, město navíc pozemek ještě neprodalo.

„Nebude to otázka dvou či tří let, ale spíš pěti. Jde o změnu územního plánu, a tak dále. Neřekli jsme, že souhlasíme s výstavbou a nic jsme neprodali. Zastupitelstvo bere na vědomí pokračování záměru výstavby,“ vysvětlil Barák.

Developer musí nejprve požádat o změnu územního plánu. Kvůli dlouhému procesu bude problém řešit až vedení města vzešlé z komunálních voleb v příštím roce.

Opoziční zastupitel Marian Dancso z hnutí Občané městu, město občanům proti výstavbě chat není. Vadí mu jejich podoba: „Téměř tři tisíce podpisů pod peticí je pro mě signálem toho, že se vám to tady nelíbí, a já jsem určitě na vaší straně. Na druhou stranu říkám, že bych si tady do budoucna uměl představit výstavbu nějakých krásných srubových chatek, ale určitě ne kontejnerů.“

Další opoziční zastupitelé volali po regulativu, který by jasně určil, jaké typy staveb v horské oblasti mohou být.

Konečné slovo o prodeji a výstavbě chat budou mít zastupitelé až ve chvíli, kdy projde změna územního plánu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související