Odkyselení organismu
Zejména k jaru se ženské i zdravovědné časopisy hemží návody, jak odkyselit organismus. Obecně platí, že si tělo umí kyselost „hlídat" samo, nesmíme mu v tom ale překážet.
Kyselost je ovládaná životním stylem jako celkem a nejen jídelníčkem. Tak co ještě - krom jídla ovlivňuje překyselení organismu?
Jsou to například stres - při něm totiž vznikají hormony, které při svém rozpadu organismus okyselují. Dalším „okyselovačem“ je nedostatek pohybu.
Člověk by tedy měl dbát na psychickou pohodu a dostatek přirozeného pohybu. Hlava je totiž spojená s jídlem – jestliže jíme dobře, jsme silnější a odolnější, než když jíme nevhodně, a stresové situace nás tak snadno nerozhodí.
Měli bychom také dbát na pravidelný a kvalitní odpočinek – neodpočatý organismus je slabší a tudíž náchylnější ke stresu.
Pomocníkem pro zahánění stresu je, i podle odborníků, čokoláda. Jednak nám pomáhá stimulovat endorfiny a také doplňuje hladinu krevního cukru. „Otázkou je, proč máme hladinu cukru tak nízkou... Příčinou může být to, že konzumujeme moc čokolády! Takže to může být začarovaný kruh...“ směje se Mirka Slavíková, odbornice na zdravou výživu. Čokoláda by tedy mohla pomoci, ale neměla by být pravidelnou berličkou.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.