Od vynálezu magnetofonové kazety uplynulo 50 let

11. září 2013

Máte ještě doma klasické kazety do kazeťáku? Určitě ano. Odhadli byste, že koncem srpna oslavila magnetofonová páska v kazetě už padesátileté výročí své existence?

Šuměly a někdy se i pořádně zamotaly, nikomu to ale v té době nevadilo. Na takzvané chromky jsme nahrávali alba, která měla zůstat v archivu, na ty horší aktuální hity z rádia. Do prvních domácích počítačů jsme z nich přetahovali programy.

Svého času stála u nás značková zahraniční kazeta zhruba tolik jako nákup na celý víkend pro čtyřčlennou rodinu.

Poprvé byla kazeta představena 28. srpna 1963 na veletrhu v Berlíně. Známá německá firma si jí ale nenechala patentovat, a tak se velmi rychle rozšířila. Ve velkém se začaly kazety vyrábět v roce 1979. Z Japonska k nám totiž na začátku prázdnin přišel walkman.

Už o rok později na to reagovala Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) která rozjela první kampaň proti domácímu kopírování. U nás se umíráček kazetám rozezněl v roce 1998, kdy se prodalo víc hudby na CD než na kazetách. Zajímavé je i to, že poslední firma u nás, která kazety vyráběla, ukončila produkci teprve minulý rok.

V osmdesátých letech se ročně prodalo průměrně 900 milionů kazet. Minulý rok to na celém světě byly jen dva miliony. Audiokazeta ale ještě úplně tak mrtvá není. V Asii, Indii nebo Saudské Arábii se stále zhruba polovina hudební produkce prodá na kazetách. Hodně se jich prodává i v Africe, kde chtějí v Botswaně dokonce postavit velkou továrnu.

Ve Velké Británii se meziroční prodej dokonce ztrojnásobil. V západních zemích si kazety oblíbili hlavně umělci okrajových žánrů. Vydávají v podstatě sběratelské kousky, ve kterých najdete digitální kód, díky kterému si album potom stáhnete kvalitně na internetu.

Audiokazety jsou stále hitem v amerických věznicích, kde trestanci nemají jinou možnost jak poslouchat hudbu. Magnetofonová páska má dokonce i svůj den, a to 7. září. Na světový den kazet přicházejí vydavatelství se speciálními novinkami.

autor: Milan Král
Spustit audio