Obyvatelé Staňkovic si zvykají na nárůst dopravy. Obec je na objízdné trase kvůli uzavírce hlavní silnice mezi Mostem a Žatcem

24. květen 2024 09:07

V jedné obci si užívají nezvyklý klid, v sousední si naopak stěžují na hluk a nárůst dopravy. Kvůli stavbě obchvatu Žiželic je uzavřená silnice I/27 mezi Mostem a Žatcem. Objízdná trasa vede přes Staňkovice. Tam už si lidé 14 dní zvykají na vyšší počet aut – smířit se s nimi budou muset na zhruba dva roky. V obci s tisícovkou obyvatel přitom mají jediný přechod.

„Teď je krásně ticho – až mi to někdy vadí, člověk byl na ten hluk zvyklý. Je to nezvyk,“ konstatuje paní Mirka. „Je to takový nezvyk, normálně můžete přejít přechod,“ dodává pan Michal.

Zatímco oni zažívají v Žiželicích nezvyklý klid, ve Staňkovicích na objízdné trase je to úplně naopak.

„Nejvíc mě na tom provozu tady štve, že ti řidiči jezdí rychle a nejsou ohleduplní. My bydlíme u hlavní silnice, chodí tu děti a v celé obci máme jen jeden přechod. Navíc, když se snažím od domu vyjet, tak je to úplný horor,“ popisuje na hlavní ulici ve Staňkovicích paní Míla.

O kousek dál, právě u jediného přechodu ji doplňuje Monika Vacková, učitelka z místní školy: „Od rána je to hrozné celý den. Nejsme na takový provoz zvyklí. Když otevřeme ventilačky, ruší nás hluk. A navíc tudy projíždějí sanitky i další zásahové vozy – vnímáme to hodně.“

Starosta Staňkovic Pavel Pařízek nechal na týden nainstalovat zařízení, které umí spočítat kolik aut, jak velká a jak rychle obcí momentálně projíždí. Na základě dat pak bude moct jednat o případných dalších opatřeních.

Spustit audio

Související