Obrovská zahrada kolem budovy Správy národního parku České Švýcarsko prochází proměnou

15. leden 2023

Na dvouhektarovém pozemku by se měla v budoucnu promítnout příroda celé chráněné oblasti.

Na zahradě kolem budovy Správy národního parku České Švýcarsko teď hučí bagry a motorové pily. Díky teplému lednovému počasí mohla odstartovat kompletní proměna dvouhektarového pozemku v naučnou a zajímavou plochu. Kromě koupacího jezírka tam bude po přestavbě možné upéci si třeba chleba ve venkovní peci, a nejen to.

„Teď provádíme hlavně zemní práce, odstraňují se některé asfaltové plochy, aby to tady nestrašilo,“ provádí stavbyvedoucí Josef Soumar kolem starého betonového bazénu, který zmizí. „Bude tady vytvořený biotop, bio jezírko, kde bude možnost koupání a bude tam chodníček a molo,“ popisuje.

Správa parku sídlí v budově, která kdysi bývala dětskou ozdravovnou, na rozlehlé zahradě tak zbyly rozpraskané asfaltové chodníčky, chátrající bazén a další věci, které sloužily dětem. Během letošního roku se pozemek radikálně proměn. „Tam, co jsou pokácené ty stříbrné smrky, bude kryté ohniště s altánem,“ ukazuje do zadní části zahrady Josef Soumar, kde je plánovaná také malá kuchyňka a základy pro jurty.

Už dřív sloužila zahrada Správy parku omezeně jako zázemí pro příměstské tábory a přírodovědné kroužky dětí, teď bude možné využít její potenciál naplno. Tady návštěvník uvidí veškeré horniny, které u nás jsou – žulu, čedič a pískovec,“ vypráví nadšeně vedoucí oddělení veřejných vztahů národního parku Jakub Juda, „vznikne tady motýlí louka, zóna sadu, a také chlebová pec, která bude funkční, a umožníme tady pečení chleba!“

Rekonstrukce by měla být hotová do konce listopadu a její cena nepřesáhne 14 milionů. Na pozemku zasadí stavební dělníci padesát šest nových stromů a víc než pět stovek keřů. Zahrada bude po rekonstrukci sloužit pro ekologickou výchovu, pobytové, ale i veřejné akce.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související