Správa národního parku má plán na obnovu Českého Švýcarska po loňském požáru

5. leden 2023 14:24

Správa národního parku České Švýcarsko už ví, kdy a co udělá pro zpřístupnění všech uzavřených turistických tras po loňském ničivém požáru. Počítá v něm také alespoň s částečným otevřením soutěsek řeky Kamenice, kde obec Hřensko provozuje plavbu na lodičkách. Na seznamu je i bezpečnostní kácení okolo obydlených oblastí.

Podle mluvčího Správy parku Tomáše Salova je prioritou především oblast Hřenska, kde se v současnosti dokončuje přístup k Pravčické bráně.

„Stále ještě hledáme řešení pro oblíbenou Gabrielinu stezku z Mezní Louky a v prvním pololetí tohoto roku bychom rádi také alespoň provizorně zajistili přístup do soutěsek řeky Kamenice. Důležité jsou ale i méně atraktivní cíle, jako například bariéry nad Hřenskem, které obec chrání před padajícími kameny nebo stromy,“ vypočítává Salov.

Zatím není jasné, kolik budou práce na zprůchodnění tras, zpřístupnění soutěsek nebo na opravu poškozených záchytných bariér ve Hřensku stát. Podle předběžných odhadů je ale podle Salova poměrně jasné, že půjde o vyšší desítky, možná i o nižší stovky milionů korun.

Spustit audio

Související