V Českém Švýcarsku je méně turistů. Správa národního parku začala s opravou cesty na Kyjovský hrádek

29. březen 2020 11:10

V Národním parku České Švýcarsko teď turisté neprojdou po cestě směrem na Kyjovský hrádek. Část Köglerovy naučné stezky Krásnolipskem, která vede Kyjovským údolím, správa parku uzavřela a opravuje přístupová schodiště. Využila tak situace, kdy je v národním parku kvůli mimořádným opatřením proti šíření koronaviru méně turistů. 

Místo ztrouchnivělých dřevěných stupňů jim budou po skončení oprav při cestě na hrádek nově sloužit pískovcové schody.

„Změní se toho tady poměrně dost. Stezka má být pro návštěvníky bezoečnější, má dojít k omezení eroze terénu,“ popisuje mluvčí NP Tomáš Salov.

„Okruh Kyjovského hrádku patří k nejnavštěvovanější části v rámci celého toho Kyjovského údolí, a sezónu tudy projde asi tak 30 tisíců lidí,“ doplňuje strážce Petr Paulíček

Součástí okruhu je i dvouplošinová vyhlídka Skalní bratři.

„Tady na té vyhlídce odstraníme ty novější konstrukce zábradlí a přijde sem replika starých zábradlí v takovém tom historizujícím stylu z počátku 20. století. Přijde to asi na tři a půl milionu korun bez DPH,“ vypočítává Tomáš Salov.

Tříkilometrový okruh z Kyjovského údolí přes Kyjovský hrádek bude neprůchozí zhruba do konce dubna. Na opravu dostala správa národního parku dotaci z operačního programu životního prostředí.

Spustit audio

Související