Objevy a události týdne č. 52

26. prosinec 2010

Češi a antilopa Derbyho, nejstarší čínská polévka, socha spadlá z útesu, havárie příliš těžké rakety Proton, rekord sondy Mars Odyssey.

Čeští odborníci zachraňují ohrožené antilopy. Jde o západní poddruh antilopy Derbyho, kterých v přírodě afrického Senegalu žije nanejvýš sto sedmdesát jedinců. Češi si hlídají pět stád ve dvou rezervacích. Brzy se tam vypraví opět, aby spočítali nová mláďata a zanesli je do plemenné knihy. Západní antilopy Derbyho nechová žádná zoo – živí se totiž okusováním větví afrických dřevin, které nelze ničím nahradit.

Při rozšiřování letiště v čínském Sianu narazili dělníci na hrob starý zhruba 2400 let, který obsahoval i bronzový trojnohý kotlík s kostmi a zbytky jakési nazelenalé tekutiny. Podle čínských archeologů se nejspíš jedná o loužičku starověké polévky. Unikátní nález teď čekají laboratorní rozbory; ochutnat se jí zcela jistě nikdo nepokusí. Mimo jiné proto, že za její zelenou barvou stojí oxidace bronzové nádoby.

V půli prosince se za bouře zřítil kus pobřežního útesu u izraelského Aškelonu. Došlo přitom k odhalení a také poškození pozůstatků starých římských lázní, včetně jejich mozaikové podlahy. Nedlouho poté objevil náhodný chodec na pobřeží pod útesem krásně vypracovanou sochu mladé ženy, snad bohyně Afrodity. Podle vědců je stará možná až dva tisíce let. Pád z útesu ji naštěstí nijak zvlášť nepoškodil.

Začátkem prosince došlo k havárii ruské nosné rakety Proton, která měla vynést na oběžnou dráhu tři družice navigačního systému GLONASS. Ty ale nakonec skončily v Tichém oceánu. Na bajkonurském kosmodromu totiž do nádrží nosné rakety nedopatřením načerpali asi o dvě tuny paliva nad limit. Raketa byla proto těžká a nedosáhla potřebné rychlosti. I takové věci se někdy stávají.

Americká sonda Mars Odyssey se 16. prosince stala nejdéle sloužící umělou oběžnicí rudé planety – krouží kolem ní od 24. října roku 2001. Jejím hlavním posláním je výzkum povrchu; pátrá po bývalé i současné přítomnosti vody na Marsu a měří také úroveň tamní radiace. Zároveň působí jako spojovací ústředna pro průzkumná vozítka Spirit a Opportunity a další sondy na oběžné dráze kolem Marsu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 52/2010, 25. - 31. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio