Objevy a události týdne č. 48

28. listopad 2010

Komáři proti horečce, maximálně žhavé plazma z LHC, čtyřicet let Lunochodu 1, problémy teleskopu Jamese Webba, první exoplaneta z jiné galaxie.

Vědci vyvinuli účinnou zbraň proti horečce dengue – zmutované komáry, kteří nepřežijí bez tetracyklinu. Po vypuštění v přírodě se samci z laboratoří páří s divokými samičkami. Vzniknou tak potomci závislí na tetracyklinu, kteří brzy zahynou, protože toto antibiotikum se v přírodě nevyskytuje. V jedné oblasti Kajmanských ostrovů se prý tímto způsobem podařilo snížit počet nakažených komárů o osmdesát procent.

V obřím částicovém urychlovači LHC ve Švýcarsku se vědci přiblížili počátku vesmíru. Srážením jader atomu olova stvořili nepatrné částečky kvark-gluonového plazmatu, prvotní formy hmoty, která existovala jen pár desítek mikrosekund po velkém třesku v prostředí extrémních tlaků a teplot. Miniaturní „ohnivé koule“ z LHC měly teplotu deset miliard stupňů – to je milionkrát víc, než v nitru Slunce.

17. listopadu uběhlo čtyřicet let od chvíle, kdy se po Měsíci rozjel slavný ruský Lunochod 1. Do října roku 1971, kdy toto dálkově řízené vozítko přestalo fungovat, urazilo deset a půl kilometru lunárním Mořem dešťů, provedlo 25 chemických analýz a pořídilo dvacet tisíc fotografií. Až letos v dubnu se podařilo zjistit, kde vlastně stojí, když se od něj odrazil laserový paprsek vyslaný vědci z observatoře v Novém Mexiku.

Ještě neodstartoval a už má problémy. Řeč je o vesmírném teleskopu Jamese Webba, který má nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. Nikdo ale neví, kdy. Náklady na jeho vypuštění a provoz se totiž astronomicky zvyšují a Národnímu úřadu pro letectví a vesmír se nedostává peněz. Webbův teleskop, který měl původně začít pracovat v roce 2007, se do vesmíru nedostane dřív, než roku 2015. A kdo ví jestli.

Astronomové objevili první exoplanetu, která nevznikla v naší galaxii. Hvězda HIP 13044, kolem které toto těleso obíhá, byla původně součástí jiné, trpasličí galaxie, s níž se ta naše srazila před šesti až devíti miliardami let, a pohltila ji. Je to dožívající stará hvězda ve fázi zanikajícího červeného obra, která je od nás vzdálena asi 2000 světelných let. Nalezená exoplaneta je jen o málo těžší, než náš Jupiter.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 48/2010, 27. listopadu - 3. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio