Objevy a události týdne č. 47

22. listopad 2009

Zvětšující se Rusko, společné geny koní a člověka, život Mayů v obrazech, konec výzkumů u Kolína, ISS opět větší.

Rozloha Ruska za minulé dva roky narostla přibližně o čtyři a půl kilometru čtverečního, a to díky dvěma neočekávaným událostem. V roce 2007 vyzvedlo silné zemětřesení u města Nevelsk na dálněvýchodním ostrově Sachalinu nad hladinu asi tři čtvereční kilometry mořského dna. Další území pak přibylo letos; po výbuchu Saryčevovy sopky na ostrově Matua v oblasti Kurilských ostrovů.

Kůň má k člověku geneticky blíže než pes. Podle studie, zveřejněné nedávno v časopise Science, je sedmnáct z dvaatřiceti párů koňských chromozomů podobných chromozomům lidským. Podle vědců trpí koně více než 90 dědičnými chorobami, které se podobají dědičným onemocněním postihujícím člověka. Kdyby se podařilo najít jejich genetického "pachatele" u koní, mohlo by to být prospěšné i lidem.

Uvnitř jedné z mayských pyramid na lokalitě Calakmul v mexickém státě Campeche prozkoumali vědci celkem 46 maleb ze 7. století našeho letopočtu. Je to první známá mayská galerie, zachycující život obyčejných Mayů a ne jen krále, války nebo božstva. Vědci díky malbám získali nové poznatky o mayském odívání, podobě nádob nebo košíků, o přípravě pokrmů, transportu nákladů a podobně.

30. října skončil nepřetržitý, rok a půl trvající archeologický výzkum na budoucím silničním obchvatu Kolína. Mezi nejvýznamnější objevy archeologů patří čtyři neolitické rondely, kruhové areály nejasného účelu, kdysi ohraničené příkopy a palisádami, z nichž dva patří k největším v Evropě. Našlo se tu i několik pohřebišť; to nejrozsáhlejší náleželo příslušníkům únětické kultury ze starší doby bronzové.

Mezinárodní kosmická stanice ISS se opět rozrostla. 12. listopadu se k modulu Zarja připojil nový modul Poisk, který bude sloužit jako čtvrtý stykovací uzel ruské části stanice. Nachází se v něm přechodová komora pro kosmické vycházky, ale hlavně má sloužit pro připojování lodí Sojuz a Progress. Zvýšení počtu stykovacích uzlů je nutné především vzhledem k plánovanému rozšíření stále posádky stanice.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 47/2009, 21. - 27. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio