Objevy a události týdne č. 46

11. listopad 2007

Belgičané v Antarktidě, anakondy v pražské zoo, zrzaví neandertálci, luxusní nálezy od Zlatého žaludu, 2009 - Mezinárodní rok astronomie.

Belgičtí vědci se po čtyřiceti letech vrátí do Antarktidy a postaví tam novou výzkumnou stanici, pojmenovanou po princezně Alžbětě; hotová by měla být v únoru. Stanice pro 20 vědců nebude produkovat žádné škodlivé plyny, energii bude získávat z obnovitelných zdrojů, prostřednictvím větrných turbín a solárních panelů. Belgičané se zkoumání ledového kontinentu aktivně účastní už od konce 19. století.

V pražské zoologické zahradě se narodilo pět anakond. Hádci už při narození měřili průměrně tři čtvrtě metru, v dospělosti mohou být skoro desetkrát delší. Nejdelší změřená anakonda, o níž se píše ve světových statistikách, měřila přes devět metrů; šťastní rodiče anakondích paterčat z pražské zoo jsou podstatně menší. Jejich matka má pouhých 320 centimetrů. Jsou jí však teprve čtyři roky a tak stále roste.

I mezi neandertálci se možná vyskytovali pihovatí zrzouni a zrzky se světlou pletí. Vědci, kteří studují DNA neandertálců, našli u dvou jedinců ze Španělska a Itálie mutaci, která snižuje funkčnost genu označovaného MC1R. Jedná se o jeden z klíčových proteinů, regulujících barvu vlasů a pokožky. Podle odhadů, uveřejněných v časopise Science, však bylo zrzavých neandertálců maximálně jedno procento.

Zajímavé nálezy čekaly na archeology, zkoumající dům U zlatého žaludu v ulici Na Novém světě na pražských Hradčanech. Vedle raně novověké keramiky a kachlů tu našli bronzové a stříbrné mince a také mnohé luxusní zboží - medailonky, polodrahokamy, dokonce i kapesní hodinky. Překvapivým nálezem je soubor pravěkých kamenných nástrojů, které se však na pozemek dostaly až v novověku.

Rok 2009 byl vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie. Právě v tomto roce uplyne rovných 400 let od prvního pozorování noční oblohy dalekohledem, které provedl Galileo Galilei. I čeští vědci připravují k Roku astronomie bohatý program. Ten se bude točit také kolem dalšího výročí z roku 1609. Právě tehdy publikoval Johannes Kepler, dvorní astronom císaře Rudolfa II., své dílo Astronomia Nova.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 46/2007, 10. - 16. listopadu 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio