Objevy a události týdne č. 44

1. listopad 2009

Největší kašmírský ledovec na ústupu, koaly a chlamydie, pterosaurus s Darwinovým jménem, posvátné jezero v Džanetu, archeologové a ztracený hrad Rumberk.

Největší ledovec v indickém Kašmíru nebezpečně rychle taje; za třicet let se smrskl o víc než 2,5 čtverečního kilometru. Ledovec Kolahoi je přitom nejdůležitějším zdrojem pro největší kašmírskou řeku Džhelum, která zásobuje vodou desetitisíce lidí. Na rychlém tání himálajských ledovců se podle odborníků podepisuje růst průměrné teploty v regionu. Záhadou ovšem je, že jiné ledovce v Himálaji se naopak zvětšují.

Australské koaly zabíjí infekce, způsobená chlamydiemi. Bakterie, které za normálních okolností koalám neškodí, se ve stresové situaci množí a způsobují záněty očí, močového ústrojí, rozmnožovacích a dýchacích orgánů. Výsledkem může být oslepnutí, neplodnost a nakonec i smrt. A proč jsou koaly ve stresu? Lidé stále víc kácejí blahovičníky, stromy, jejichž listí je pro koaly jediným zdrojem potravy i vody.

Na severovýchodě Číny byl objeven nový druh pterosaura; na počest Charlese Darwina ho pojmenovali Darwinopterus modularis. Ostatky více než dvaceti fosilních jedinců nového druhu se nacházely ve vrstvách starých asi 160 milionů let; znamená to, že darwinopterové žili asi o deset milionů let dříve, než prapták archeopteryx. Pro odborníky jsou dalším zajímavým příspěvkem do mozaiky vývoje létajících obratlovců.

V areálu chrámu bohyně Mut v troskách starověkého města Džanet na severovýchodě nilské delty, vykopali archeologové zbytky vodní nádrže o rozloze patnáct krát dvanáct metrů, zbudované z vápencových bloků. Asi před třemi tisíci lety se tu nacházelo posvátné jezero - už druhé objevené. V Džanetu sídili během Třetího přechodného období panovníci 21. a 22. staroegyptské dynastie.

Na zalesněném návrší u Deštné na Blanensku se archeologům podařilo odkrýt základy dávno zaniklého a ztraceného hradu Rumberka, známého jen z písemných pramenů. Obec původně plánovala část kamenných základů zakonzervovat, překrýt sklem a udělat z nich turistickou atrakci. Plány se ale nejspíš nenaplní. Nelíbí se památkářům, a navíc by bylo podobné řešení finančně i technicky příliš náročné.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 44/2009, 31. října - 6. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.