Objevy a události týdne č. 43

24. říjen 2010

Nová šelma z Madagaskaru, málo odolné ústřice, ambrozie a „kukuřičný“ brouk, archeologové a hornický Uničov, Littera astronomica Petr Kulhánkovi.

Britští zoologové potvrdili objev dosud nepopsané madagaskarské šelmy. Je podobná promyce, velká jako kočka a poprvé byla spatřena roku 2004 v jezeře Alaotra. O rok později získali vědci její zdechlinu, která byla podrobena výzkumu. Letos bylo zvíře oficiálně prohlášeno novým druhem a pojmenováno Salanoia durelli, česky galidie Durrellova, na počest známého britského přírodovědce a spisovatele.

Západoevropští producenti ústřic mají problém – vysokou úmrtnost mlžů, mladších jednoho roku. Ústřic, které se tohoto věku nedožijí, stále přibývá a vědci tento jev nedovedou uspokojivě vysvětlit. Možná je na vině zvyšování teploty vody nebo její znečištění, ale vyloučeny nejsou ani další faktory. A tak pěstitelé vybírají a množí jen ty odolnější ústřice. Zatím mají jedinou jistotu. Cena ústřic půjde nahoru.

Na území České republiky žije přes sto tisíc druhů organismů. Některé jsou na vymření, jiné na vzestupu – jde často o invazní druhy, které jsou u nás cizí a mnohdy i dost nesympatické. Naši vědci teď například intenzivně studují rostlinu ambrozii, která je velice nepříjemným alergenem a také jeden druh brouka, který se dostal s americkou armádou do Srbska, teď proniká i k nám a má velice rád kukuřici.

Řadu zajímavých nálezů ze 13. a počátku 14. století přinesl nedávný výzkum v Olomoucké ulici ve městě Uničově. Našla se tam torza čtyř hrobů, zbytky obydlí i část staré cesty. Její povrch tvořily kameny, štěrk a kolmo kladené dřevěné desky. Mezi nálezy byl i slitek olova z tavicího tyglíku z první půle 13. století. Svědčí o tom, že Uničov vznikl jako hornické město, kde se vytěžené kovy také zpracovávaly.

Cenu Littera astronomica České astronomické společnosti, udělovanou osobnostem, které svým dílem přispěly k popularizaci astronomie, získal letos Petr Kulhánek – astrofyzik z pražského ČVUT. Kromě popularizace a pedagogické činnosti se jako vědec zabývá numerickými simulacemi a teorií plazmatu. Vedl také řadu expedic za pozorováním plazmatu. O některých nám vyprávěl i v Planetáriu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 43/2010, 23. - 29. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio