Objevy a události týdne č. 42

17. říjen 2010

„Dracula“ z povodí Mekongu, dvě stě nových druhů z Nové Británie, záchrana kondora kalifornského, nové jméno pro brněnskou hvězdárnu, nový Sojuz TMA-M.

V povodí východoasijského veletoku Mekongu bylo v loňském roce objeveno 145 nových živočišných i rostlinných druhů. Uvádí to zpráva Světového fondu na ochranu přírody. Našla se tu i malá průsvitná rybka s vypoulenýma očima a dvěma ostrými zuby v horní čelisti, přezdívaná „dracula“. Žije v jednom z malých potoků v Barmě a vědci zatím neví, jestli to náhodou není jediné místo jejího výskytu.

Jen dva měsíce stačily mezinárodnímu týmu vědců k objevu více než dvou set dosud neznámých druhů v mlžných lesích pohoří Nakanai na ostrově Nová Británie, který patří k Papui – Nové Guinei. Byl mezi nimi nový druh netopýra i myši, 24 druhů žab, stovka hmyzích druhů a kolem stovky zcela neznámých pavouků. To všechno je významný příspěvek k letošnímu roku biodiverzity – přírodní rozmanitosti.

V roce 1982 zahájili kalifornští biologové svůj boj o záchranu symbolu zdejší divoké přírody – majestátního opeřence kondora kalifornského. Posledních 22 ptáků bylo zapojeno do záchranného programu. Jejich potomci a potomci jejich potomků byli vypouštěni na svobodu. Dnes už brázdí vzdušný prostor nad Kalifornií více než stovka kondorů. Kromě toho jich víc než 250 žije v zajetí. Mají zase naději.

Brněnská hvězdárna je zavřená, modernizuje se a po 36 letech mění název – vypouští z něj jméno Mikuláše Koperníka. Tento polský astronom totiž neměl s Brnem nikdy nic společného a jeho jméno se do názvu hvězdárny dostalo hlavně proto, aby nemusela být pojmenována po první sovětské kosmonautce Valentině Těreškovové. Toto nebezpečí prý reálně hrozilo – a Koperník měl právě tehdy 500. výročí.

U Mezinárodní kosmické stanice kotví úplně nový, od základu modernizovaný Sojuz TMA-M – nový typ tradiční ruské kosmické lodi. Změna zasáhla zejména hlavní palubní přístroje – ty staré, analogové, byly nahrazeny digitálními. Byl modernizován systém napájení a termoregulace, nové je také programové vybavení. Sojuz TMA-M je o 70 kilogramů lehčí a je vybaven novým palubním počítačem CBM-101.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 42/2010, 16. - 22. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio