Objevy a události týdne č. 38

20. září 2009

Chlupatá krysa ze sopky Bosavi, satelitní sledování žraloků, kutálení pukaa, zemědělství nejen jako myšlenka, těžká manipulace na orbitě.

Britští filmaři objevili na svazích vyhaslé novoguinejské sopky Bosavi neznámý druh hlodavce s dlouhou vlnitou srstí. Zvíře měří přes 80 centimetrů a váží asi jeden a půl kilogramu; lidí se nebálo a nechalo se i pohladit. Hlodavec, kterému husté osrstění pomáhá přežít ve vlhkém a chladném podnebí ve výšce zhruba tisíc metrů nad mořem, patří podle vědců nejspíš k rodu Mallomys z čeledi myšovitých.

U pobřeží severoamerického státu Massachusetts, poblíž mysu Cod, byli nedávno spatřeni bílí žraloci, v této oblasti relativně vzácní. Místní vědci proto využili příležitost a nastřelili dvěma z nich do kůže elektronické sledovací zařízení. Je to poprvé, kdy bude možné díky satelitní technologii sledovat přesuny těchto predátorů po Atlantském oceánu. O jejich migračních trasách se toho dosud mnoho neví.

Dva britští vědci tvrdí, že přišli na to, jak domorodci po Velikonočním ostrově přepravovali takzvaná pukaa - jakési velké klobouky z červeného kamene, které měly na hlavách zdejší obří kamenné sochy. Z kráteru sopky Puna Pau, kde se klobouky vytesávaly, je místní sochaři kouleli po cestách, vytvořených z udusaného lávového prachu. Na tuto myšlenku přivedl dvojici badatelů objev jedné z takových silnic.

Dostalo se zemědělství do střední Evropy jako importovaná myšlenka a nebo ho k nám donesli přistěhovalci z východu? Genetický výzkum ostatků pozdních lovců a nejstarších zemědělců, provedený na univerzitě v německé Mohuči, prokázal spíš to druhé. Navíc se zjistilo, že současná evropská populace není příliš geneticky spřízněna ani s původní populací lovců a sběračů, ani s přistěhovalými zemědělci.

Když 4. září astronauti z raketoplánu Discovery při svém druhém kosmickém výstupu instalovali na Mezinárodní kosmickou stanici ISS novou nádrž na tekutý čpavek, vytvořili tím zároveň nový rekord. Víc než osm set kilogramů těžká nádrž, která je součástí termoregulačního systému stanice, je údajně zatím nejtěžším předmětem, s jakým kdy astronauti v kosmickém prostoru manipulovali.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 38/2009, 19. - 25. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.