Objevy a události týdne č. 31

1. srpen 2010

Kosatec vuvuzela, koberec sinic na Baltu, Stonehenge a jeho dvojče, kluzák Zephyr a nový rekord v nepřetržitém letu, nejhmotnější objevená hvězda.

Symbolem letošního mistrovství světa ve fotbale byla trumpetka vuvuzela, plastová verze stejnojmenného lidového nástroje. Vuvuzelou se nechali inspirovat i jihoafričtí botanici. Pojmenovali po ní nově objevenou rostlinu z čeledi kosatcovitých. Moraea vuvuzela má jasně žluté květy a roste jen na dvou lokalitách na jihozápadě Jihoafrické republiky. Ihned po svém objevu se tak zařadila mezi ohrožené druhy.

Červenec byl na Baltu klidný a bez bouřek. Následkem toho na jeho hladině vybujel koberec sinic velký jako Německo. Jde zejména o sinice rodů Anabaena a Nodularia, které produkují toxiny, potenciálně nebezpečné i pro člověka. Problémy se sinicemi jsou na Baltu v posledních desetiletích dost časté. Na vině je především znečištění moře fosfáty, zejména ze zemědělských hnojiv, které do něj zanášejí řeky.

Známý jihoanglický kamenný monument Stonehenge měl své dřevěné dvojče. Archeologové jej za pomoci nedestruktivních metod objevili jen asi kilometr daleko. Tvořilo jej čtyřiadvacet mohutných dubových sloupů, snad až osm metrů vysokých, obklopených valem o průměru 25 metrů. Podle odborníků vznikly oba kruhy zhruba ve stejné době a mohly být součástí širšího systému; jakési pravěké rituální krajiny.

Celých 14 dnů, tedy 336 hodin, a ještě 21 minut k tomu, strávil nepřetržitě ve vzduchu bezpilotní letoun Zephyr. Ultralehký vrtulový kluzák společnosti QinetiQ poháněný solární energií tak stanovil nový světový rekord v trvání letu. Zephyr má rozpětí křídel 22 a půl metru, váží 50 kilogramů, je z karbonových vláken a celý jeho povrch je pokryt ultratenkými solárními panely; noční let umožňují baterie.

R136a1. To je označení, za kterým se skrývá nejhmotnější dosud objevená hvězda. Tým astrofyzika Paula Crowthera ji našel uprostřed hvězdokupy R136 v mlhovině Tarantule. Hvězda je asi 265krát těžší než naše Slunce – a to už prý nějakou dobu intenzivním spalováním hubne. Astronomická obec se zatím ke Crowtherově objevu staví zdrženlivě. Nelze prý vyloučit, že badatelé zaměnili dvě blízké hvězdy za jednu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 31/2010, 31. července - 6. srpna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio