Objevy a události týdne č. 27

5. červenec 2009

Vážná hudba a kardiovaskulární problémy, mininetopýr z Komor, pravěký "čichač" z Wyomingu, deset tisíc let stará studna na Kypru, oceán na Enceladu.

Podle italských vědců může vážná hudba pomáhat při rehabilitaci pacientů s kardiovaskulárními problémy. Testovaným osobám přehrávali úryvky z Beethovena, Verdiho a Pucciniho a měřili přitom rytmus dýchání, krevní tlak, průtok krve mozkem i tep. Ukázalo se, že při každém crescendu, tedy zesilování, stoupal testovaným lidem krevní tlak, dýchali rychleji a víc jim bušilo srdce. Při ztišování tomu bylo naopak.

Na Komorských ostrovech mezi Afrikou a Madagaskarem byl švýcarskými vědci objeven dosud neznámý druh miniaturního netopýra. Zvířátko, které váží pouhých pět gramů, dostalo jméno Miniopterus aelleni. Pro srovnání - průměrný kos černý váží zhruba 100 gramů, tedy asi dvacetkrát tolik. Přesto není miniopterus nejmenším netopýrem světa. Prvenství drží dvougramový netopýrek thajský.

Odborníkům se podařilo za pomoci počítačové tomografie vytvořit detailní trojrozměrný model mozku jednoho z raných primátů, který žil před více než padesáti miliony lety v oblasti Rocky Mountain v americkém Wyomingu. Ignacius graybullianus měl značně vyvinuté čichové laloky, narozdíl od zrakových center. To podle vědců napovídá, že ignaciové byli nočními živočichy, kteří se živili převážně hmyzem.

Na Kypru se našla jedna z nejstarších známých studen. Odhaduje se, že byla místními neolitickými zemědělci vyhloubena před devíti tisíci až deseti tisíci pěti sty lety. Poté co vyschla, házel se do ní odpad. Na jejím dně se ocitly zvířecí kosti, pazourky, kamenné korálky nebo náušnice, ale také kostra mladé ženy. Důvod, který dávné zemědělce vedl k tak nepietnímu uložení mrtvého těla, archeologové neznají.

Na ledovém Saturnově měsíci Enceladu stříkají do výše desítek kilometrů obří gejzíry, napájené z oceánu tekuté slané vody, ukryté pod ledem. Podle agentury AFP získali odborníci v té věci jistotu nedávno, když objevili v částicích ledu vyvrhovaných gejzíry, stopy sodíku, který je považován za indikátor přítomnosti nějaké tekutiny. Hned se začalo spekulovat, že na Enceladu by mohl být život. Ovšem také nemusel.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 27/2009, 4. - 10. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio