Objevy a události týdne č. 23

8. červen 2008

Aljaška versus lední medvědi, první dinosauří stopy na Arabském poloostrově, problém s nahými mumiemi, jednadvacet podob Kleopatry, Phoenix v objektivu kamer.

Americká vláda prohlásila lední medvědy za ohrožený druh, a to s poukazem na výrazné ubývání polárního ledu, který medvědi k svému životu nutně potřebují. S rozhodnutím se nechce smířit stát Aljaška. Podle jeho guvernérky Sarah Palinové je medvědů dost a daří se jim dobře, takže není důvod je chránit. Vládní rozhodnutí podle ní poškodí hospodářský rozvoj Aljašky a proto jej hodlá napadnout u soudu.

Asi 50 kilometrů severně od jemenské metropole Saná se našly první zkamenělé dinosauří stopy na Arabském poloostrově. Před 150 miliony lety tu kráčelo stádo jedenácti dlouhokrkých čtyřnohých sauropodů a jeden dvounohý ornithopod. Šlépěje dávných býložravců se otiskly do bahna na mořském pobřeží, kde je záhy pokryly usazeniny. Pro vědu je před časem objevil nejmenovaný jemenský novinář.

Muzeum v britském Manchesteru, jehož pýchou je velká egyptologická sbírka, muselo řešit vážný etický problém. Některým návštěvníkům se totiž nelíbilo, že ve své expozici vystavuje několik zcela odhalených mumií. Vedení muzea proto nechalo lehce provokativně zakrýt alespoň nejintimnější partie nabalzamovaných těl v očekávání veřejné diskuze o pravidlech, jak by měly být lidské ostatky vystavovány.

Poblíž severoegyptské Alexandrie odkrývají archeologové chrám Taposiris Magna. Našli pod ním třeba systém podzemních tunelů, až 50 metrů pod povrchem. Zajímavým objevem je i hlava alabastrové sochy slavné panovnice Kleopatry a dvacet jejich bronzových skulptur. Vědci si však nemyslí, že by se ve zdejším podzemí mohla skrývat dosud neobjevená Kleopatřina hrobka. Nic prý tomu nenasvědčuje.

Americká sonda Phoenix, která 26. května přistála v polární oblasti Marsu, se stala první sondou, jejíž přistání na cizím kosmickém tělese bylo vyfotografováno jinou sondou z oběžné dráhy. Družice Mars Reconnaissance Orbiter zachytila, jak Phoenix klesá na brzdícím padáku a pak ho vyfotografovala po přistání, s roztaženými slunečními panely. Na snímcích je navíc vidět i odhozený padák a tepelný štít sondy.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 23/2008, 7. - 13. června 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio