Objevy a události týdne č. 22

1. červen 2008

Tryskový Rossy, živočich s nejdokonalejším zrakem, Caesarova socha s vráskami, pravda o křišťálových lebkách, ruský raketoplán pro turisty.

Švýcarský pilot Yves Rossy s úspěchem vyzkoušel nový model uhlíkového křídla, poháněného čtyřmi tryskami. Připíná se na záda a ovládá se pohyby letcova těla, které se tak vlastně mění v tryskové letadélko. Rossyho nahoru vyneslo jiné letadlo, on sám pak chvíli kroužil oblohou a přistál na padáku. Křídlo zatím umožňuje nejvýš desetiminutový let, protože kapacita palivových nádrží je značně omezená.

Australský garnát Gonodactylus smithii má zřejmě nejdokonalejší zrak ze všech známých živočichů. Vědci zjistili, že vidí svět až ve 12 základních barvách, od ultrafialové po infračervenou a zároveň je vybaven schopností vnímat polarizované světlo. Podle vědců to může hrát velkou roli například při lovu - část kořisti těchto mořských korýšů je totiž víceméně průhledná a je velmi obtížné ji ve vodě spatřit.

Zajímavý nález přinesl průzkum dna řeky Rhôny v jihofrancouzském městě Arles. Našlo se tu několik antických soch, mezi nimi i mramorová busta zakladatele města, římského císaře Julia Caesara. Unikátní je tím, že panovníka zachycuje v pokročilém věku, s pleší a realisticky pojatými vráskami; vznikla patrně ještě za jeho života. Všechny ostatní Caesarovy sochy známé z Říma jsou posmrtnými portréty.

Pařížské muzeum umění původních národů vystavilo jednu z legendárních křišťálových lebek, které jsou ústřední relikvií nového filmového příběhu slavného Indiana Jonese. Lebek vyřezaných z křišťálu je v současnosti známo dvanáct. Původně byly považovány za indiánské artefakty z předkolumbovských dob. Nové analýzy však napovídají, že lebky vznikly patrně až v 19. století v Německu.

Nejmenovaná ruská společnost vyvíjí raketoplán pro vesmírné turisty. Startovat by měl ze zad transportního letadla, které jej vynese do výšky několika desítek kilometrů. Raketoplán by pak vlastními silami pokračoval do výšky kolem 100 kilometrů, což by cestujícím umožnilo zažít na několik minut stav beztíže. Návratnost vložených financí je zaručena. Lidí, kteří by rádi nahlédli do vesmíru, je totiž stále víc.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 22/2008, 31. května - 6. června 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio