Objevy a události týdne č. 21

24. květen 2009

Banánové brikety, kokain v ovzduší, římský obr z Kolína nad Rýnem, střepy z Chlumu u Bystřice pod Hostýnem, Spirit zapadlý v písku.

Vědci na univerzitě v Nottinghamu vynalezli banánové brikety. Dobře hoří a k jejich výrobě se používá jinak nezužitkovatelný odpad - rozkládající se banánové slupky, listy a stvoly, které se míchají s pilinami. Směs se formuje do kostek, a ty se pak suší na slunci. Brikety mohou podle vědců v chudých zemích s velkou produkcí banánů posloužit jako levný otop a částečně zpomalit proces ničení tamních pralesů.

Španělští vědci vyvinuli metodu ke zjišťování přítomnosti drog v ovzduší a vyzkoušeli ji v ulicích Madridu a Barcelony. Byli úspěšní a jistou koncentraci skutečně naměřili. Převládající drogou byl přitom kokain, kterého ve vzduchu přibývalo o víkendech, kdy se podle vědců zjevně spotřebovává víc kokainu, než ve všední den. Koncentrace drogy v ovzduší je ale přitom tak nepatrná, že člověku nijak neuškodí.

V Kolíně nad Rýnem vykopali němečtí archeologové kostru obra z římských časů. Skelet nápadně velkého a silného člověka se našel v samotném centru města, založeného Římany někdy kolem roku 50 našeho letopočtu; v místech, kde bývalo pohřebiště. Jak přesně je kostra dlouhá se zatím nedá říci, protože její horní část leží pod zdí přilehlého domu. Podle předběžného odhadu to bude asi 190 centimetrů.

Tři chlapci posbírali při hře na valech zaniklého středověkého hradu Chlum v lese u Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku hromádku zajímavých střepů. Šedivé a oranžové střepy z neglazovaných, na kruhu točených nádob, zdobených rytými vlnovkami a linkami pocházejí podle vědců ze 14. století, z doby existence hradu. Ze tří střepů se dokonce podařilo složit polovinu menší kulaté nádobky s úzkým hrdlem.

Vozítko Spirit postihla smůla. Stroj, který se nachází na plošině Home Plate v oblasti Columbia Hills uvnitř kráteru Gusev na Marsu, uvízl v písku. Odborníci z NASA jej na dálku odstavili a s pomocí testovacích vozítek teď na Zemi zkouší, jak Spirit vyprostit. Situaci jim komplikuje skutečnost, že vozítku tři roky nefunguje jedno ze šesti kol, takže může jen couvat. Po Marsu jezdí už celých pět let a čtyři měsíce.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 21/2009, 23. - 29. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio