Objevy a události týdne č. 20

17. květen 2009

Vysychající vodopády Iguazú, nové jeskyně u Francovy Lhoty, grónští pavouci a klimatické změny, rekonstrukce Praevropana z Rumunska, více mužů na ISS.

Slavné vodopády Iguazú na hranici mezi Argentinou a Brazílií tvrdě postihlo sucho, které v brazilském státě Paraná trvá už dva měsíce. Jindy mohutné vodní kaskády se proměnily v tenké praménky; na mnoha místech ční jen holé kameny. Vodopády protéká méně než třetina obvyklého objemu vody. I tak je to úctyhodných 480 tisíc litrů za vteřinu, padajících z výšky až 72 metrů.

V Národní přírodní rezervaci Pulčín - Hradisko u Francovy Lhoty na Vsetínsku objevili jeskyňáři nový, na povrchu otevřený pseudokrasový jeskynní systém, dlouhý přes dvacet a hluboký až pět metrů, vnitřně velmi členitý. Podle jeskyňářů jde o vůbec nejstarší jeskyně v oblasti. Nejsou však největší. V přírodní rezervaci Pulčín - Hradisko drží prim rozsedlinová jeskyně Velryba, dlouhá 42 metrů.

V severním Grónsku se zvětšují pavouci. Němečtí a dánští vědci změřili mezi lety 1996 a 2005 na pět tisíc slíďáků druhu Pardosa glacialis a zjistili, že se za toto období průměrná velikost pavouků zvětšila až o deset procent. Samečci také dříve pohlavně dospívají; u samiček se zvýšila plodnost. Ve stejném období se také urychlil příchod každoročního tání na severu Grónska až o 25 dní. Vědci v tom tuší souvislost.

Jeden z prvních moderních Evropanů dostal svou tvář. Specialisté vytvořili jeho podobu podle lebky, nalezené před sedmi lety v takzvané Jeskyni s kostmi na jihozápadě Rumunska. Ostatky jsou staré 34 až 36 tisíc let a pocházejí z doby, kdy moderní lidé ještě obývali Evropu společně s neandrtálci. Pikantní je, že z nálezu nebylo možné určit, zda šlo o muže či ženu. A tak to nepoznáte ani z rekonstrukce.

Koncem května dopraví ruská loď Sojuz na palubu Mezinárodní kosmické stanice ISS tři kosmonauty. Její posádka se tím zdvojnásobí. Umožnilo to nedávné doplnění stanice o další pár slunečních baterií, které zajistí šesti mužům dostatek elektřiny, a zároveň zprovoznění nového zařízení na recyklaci vody. Posádka ISS se díky tomu nebude muset tolik spoléhat na dovoz pitné vody ze Země.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 20/2009, 16. - 22. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio