Objevy a události týdne č. 20

13. květen 2007

Nepostradatelný hmyz, paleontologický ráj v Mexiku, buddhistické jeskynní malby v Nepálu, pravěk na dně rybníka, jak pozorovat hvězdu Gliese 581.

Bez hmyzu by celý pozemský ekosystém zkolaboval, říkají vědci. Zejména v té souvislosti poukazují na ty skupiny hmyzu, které zpracovávají a recyklují zbytky organické hmoty. Mravenci, termiti, švábi nebo muší larvy tím vlastně připravují živnou půdu pro růst rostlin. Kdyby hmyz náhle zmizel, nastal by ekologický chaos, který by zasáhl nejen rostlinstvo, ale i planetární klima a v konečném důsledku i nás.

Mexiko by se mohlo stát novým paleontologickým Eldorádem. Podle znalců se tam nachází řada zajímavých lokalit, které bude nutné dobře prozkoumat. V jednom dolomitovém lomu ve statě Chiapas byly například nalezeny fosilie rostlin a také živočichů, kteří před 110 miliony lety obývali mělkou mořskou lagunu. Jsou mezi nimi ryby, hmyz a také korýši - mimo jiné i dosud nejstarší známá langusta na světě.

V nepálském okrese Mustang, 4300 metrů nad mořem, prozkoumali speleologové 12 jeskynních komplexů, plných unikátních maleb, nápisů a pohřebních mohyl. Buddhistické malby jsou staré až 800 let a jsou ve skvělém stavu. Jeskyně jsou jen těžko přístupné. Vchody do nich se totiž nacházejí ve svislých skalních stěnách. Zatím není známo, jak se k nim dávní umělci dostávali a proč tak činili.

Zajímavý objev byl učiněn při odbahňování rybníku Utopenec u Myslibořic nedaleko Třebíče. Množství zahloubených objektů, keramické střepy, broušená sekerka i kosti hospodářských zvířat na jeho dně svědčí o tom, že se na tomto místě před více než sedmi tisíci lety nacházela osada zemědělců kultury s lineární keramikou. Podle archeologů se jedná o první jejich osadu, objevenou na Vysočině.

Hvězda Gliese 581, u níž nedávno astronomové objevili planetu víceméně podobnou Zemi, je možné pozorovat i v amatérských podmínkách. Stačí na to malý dalekohled s průměrem objektivu alespoň šest centimetrů. Hvězdu Gliese 581 najdete v souhvězdí Vah, přibližně jeden a půl stupně nad hvězdou Beta. Spatřit její oběžnici se vám však nepodaří. Není vidět ani těmi největšími dalekohledy světa.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 20/2007, 12. - 18. května 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio