Objevy a události týdne č. 19

10. květen 2009

Výjimečný Šošůvecký koridor, vzácní pavouci na Olomoucku, skleněná mísa z Londinia, příliš klidné Slunce, Bushův měsíční plán v ohrožení.

Nejvýznamnějším objevem jeskyňářů na území České republiky za rok 2008 vyhlásila Česká společnost speleologická objev 1,5 kilometru dlouhého Šošůveckého koridoru v Amatérské jeskyni v Moravském krasu. Tyto dosud ne zcela probádané podzemní prostory jsou výjimečné nejen svou délkou a výzdobou, ale také tím, že leží v nejsevernější části Krasu, kde nikdo z odborníků podobný nález neočekával.

Na zatím utajované lokalitě v Olomouckém kraji se vědcům podařilo objevit na jediném místě hned čtyři druhy vzácných pavouků - sklípkánky pontického a hnědého, stepníka moravského a stepníka rudého. Tyto druhy patří k největším ve střední Evropě. Nově objevená lokalita je údajně první, kde se vyskytují současně, navíc v hojném počtu. Zároveň jde prý o nejsevernější lokalitu jejich výskytu vůbec.

Při výzkumu starého hřbitova na východě Londýna našli britští archeologové nádhernou antickou skleněnou mísu z 2. nebo 3. století po Kristu. Unikátní kus, kdysi majetek některého ze zámožných obyvatel římského Londinia, je vyroben pracnou technikou filigránového skla. Na celém území bývalé Západořímské říše se dosud nic podobného nenašlo. Vzácná mísa z Londýna se navíc dochovala zcela neporušená.

Tak klidné bylo Slunce naposledy v roce 1913. Celých 266 dnů loňského roku bylo beze skvrn a podobné je to i letos. Třeba v dubnu se na povrchu Slunce objevila jediná skvrna, která navíc nevydržela ani den. Astronomové si původně mysleli, že právě na loňský rok připadlo minimum víceméně pravidelného jedenáctiletého slunečního cyklu. Jenže teď se jim zdá, že svým minimem prochází Slunce až letos.

Jak píše server Sky & Telescope a Instantní astronomické noviny, plán, podle něhož měli Američané vybudovat stálou vědeckou základnu na Měsíci, je v ohrožení. Vize bývalého prezidenta Bushe nemá velkou podporu u NASA ani dalších zájmových organizací. Panuje prý názor, že přínosnější by byl let na Mars, nebo zbudování základny na některé planetce. Svou roli v tom pochopitelně hrají i termíny a peníze.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 19/2009, 9. - 15. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio