Objevy a události týdne č. 17

22. duben 2007

Drůbež potomky tyranosaurů, Býčí skála pro veřejnost, zkázonosný software, tisíce úlomků ve vesmíru, modrá není (pro rostliny) dobrá.

Tyranosauři měli po genetické stránce hodně společného se současnou drůbeží. Tuto víceméně očekávanou skutečnost se podařilo zjistit rozborem organického materiálu, který vědci před časem získali z jedné zkamenělé tyranosauří kosti, staré 68 milionů let. Je to vůbec poprvé, kdy měli badatelé možnost podobný materiál zkoumat. Až dosud se věřilo, že fosilizace veškerý organický materiál zničí.

Brněnští archeologové plánují dočasné zpřístupnění jeskyně Býčí skála v Moravském krasu. Chystají v ní expozici, jejíž ozdobou bude kopie sošky býčka, která se našla v jeskyni roku 1869. Podle původních teorií měl být v Býčí skále před dvěma a půl tisíci lety pohřben jakýsi halštatských mocnář. Dnes se předpokládá, že byla spíše kultovním místem, kam byly z širokého okolí přinášeny oběti. I ty lidské.

Ztrátu kosmické sondy Mars Global Surveyor zřejmě způsobil lidský faktor, píše se v předběžné zprávě americké NASA. Její specialisté poslali na sondu vylepšený software, který měl synchronizovat práci dvou procesorů. Program přepsal dva paměťové soubory sondy, která následně nasměrovala své sluneční panely přímo na Slunce. Baterie se přehřály a sonda se sama vypnula. Po deseti letech činnosti.

Začátkem roku kroužilo kolem Země asi 14 a půl tisíce úlomků nejrůznějších zařízení, vyslaných do vesmíru člověkem. Situaci ještě zhoršil lednový raketový test, při kterém Číňané úspěšně sestřelili svůj meteorologický satelit. Ten se rozletěl na více než 1600 kusů a značně tak zvýšil riziko poškození družic na oběžné dráze. Vědci upozorňují, že úlomků bude patrně ještě víc. Ty nejmenší však nejsou ze Země vidět.

Američtí vědci zkoumají, jak rostliny vstřebávají a odrážejí různé typy světla. Tento výzkum má pomoci při hledání života na planetách pozemského typu mimo naši soustavu. Za pár let budou mít vědci k dispozici teleskop, který umožní odhadovat barvy pozorovaných planet. Pak by se mohlo hodit zjištění, že rostliny na cizích planetách budou nejspíš zelené, žluté nebo červené, ale rozhodně ne modré.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 17/2007, 21. - 27. dubna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.