Objevy a události týdne č. 12

21. březen 2010

Semena za polárním kruhem, potvrzený konec dinosaurů, plynaři a vraky na dně Baltu, teorie relativity jako exponát, úvahy o raketoplánech.

Globální banka semen zemědělských plodin, ukrytá za polárním kruhem v hloubi pískovcového masivu na Špicberkách, se stala největší sbírkou svého druhu. Ve svých prostorách chrání už přes půl milionu vzorků z celého světa. Norská vláda tady chce shromáždit vzorky všech druhů plodin jako zálohu pro případ globální katastrofy. Zároveň chce vytvářet zálohu dalším semenným bankám po celém světě.

Katastrofa, která před 65 miliony lety zavinila konec věku dinosaurů, přišla naráz. Způsobila náhlé ochlazení celé planety a hromadné vymírání doslova „během několika dní“. Podle vědecké studie, otištěné nedávno časopisem Science, pro to existují nezvratné důkazy. Jak píší autoři studie, dinosaury mohla vyhubit jen srážka Země s asteroidem o průměru asi 15 kilometrů. Jiná hypotéza podle nich neobstojí.

Plynárenská společnost, která buduje v Baltském moři podmořský ropovod, objevila na dně východně od švédského ostrova Gotlandu dvanáct lodních vraků. Nejstarší z lodí je podle odborníků stará snad až osm století, většina je podstatně mladší; část vraků je v překvapivě dobrém stavu. Švédští archeologové plánují, že se k některým ponoří. Jejich vyzvednutí zatím nemají v plánu. Vraky leží příliš hluboko.

Izraelská akademie přírodních a humanitních věd v Jeruzalémě vystavuje originál rukopisu Einsteinovy teorie relativity. Šestačtyřicetistránkový dokument je takto veřejně vystaven vůbec poprvé. Albert Einstein, který byl židovského původu, věnoval rukopis v roce 1925 jeruzalémské Hebrejské univerzitě. Ta jej uchovává až do dnešních dnů. Akademii jej zapůjčila u příležitosti 50. výročí jejího založení.

Americké raketoplány nemusí do výslužby. Stále sice platí oficiální datum ukončení jejich provozu k 30. září, ale v Americe sílí hlasy, které kritizují, že by Spojené státy měly být delší dobu závislé na ruských Sojuzech. Projekt nové nosné rakety Ares 1 byl totiž zastaven a Američané se nového nosiče jen tak nedočkají. Pokračovat v letech raketoplánů je podle NASA technicky docela dobře možné.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 12/2010, 21. - 26. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio