Objevy a události týdne č. 08

21. únor 2010

Lachtani z Galapág až v Peru, roboti zkoumající moře, tisíce dinosauřích stop, Kumránské svitky a izolepa, patnáct set let stará jeruzalémská dlažba.

Ochránci přírody z jihoamerické republiky Peru objevili na severním pobřeží země kolonii lachtanů. Jedná se o lachtany, kteří jsou doma na patnáct set kilometrů vzdáleném rovníkovém souostroví Galapágy; ještě nikdy se nestalo, aby vytvořili kolonii jinde. Podle expertů je to způsobeno stoupající teplotou moří, která se u pobřeží Peru přiblížila rovníkovým hodnotám. Čeká se proto další stěhování živočichů.

Dění v oceánech patří vůbec k ostře sledovaným. Věnují se mu vědci celého světa. Třeba v rámci projektu ARGO vysadili do světových moří přes tři tisíce malých robotů, kteří se potápějí až dva kilometry hluboko. Zaznamenávají teplotu, složení a také pohyby vodních mas. Po nějaké době se vynoří na hladinu a přes satelit odešlou data vědcům, kteří zkoumají zejména vliv moří a oceánů na světové klima.

V čínské provincii Šan-tung našli na jednom kamenném svahu asi tři tisíce zkamenělých dinosauřích stop. Zajímavé na nich je, že všechny směřují stejným směrem. Podle vědců to může být důkaz o hromadném přesunu velkého stáda nebo svědectví o útěku před dravci. Stopy jsou dlouhé od deseti do osmdesáti centimetrů. Patří býložravým hadrosaurům a také dravým tyrannosaurům nebo célurosaurům.

O tom, že se nadšení z nových technologií nemusí občas vyplatit, by mohly vyprávět restaurátorky, které už 18 let zachraňují svitky od Mrtvého moře. Kousky rozpadlých, dva tisíce let starých rukopisů na pergamenu a papyru, kdosi před lety v dobré víře slepil lepicí páskou. Lepidlo z ní však začalo pronikat do materiálu a poškozovat ho. Bude trvat možná dalších 18 let, než se ho podaří odstranit zcela.

Izraelští archeologové vykopali v jeruzalémském Starém městě kamennou dlažbu, po níž chodili před patnácti sty lety křesťanští poutníci. Našla se čtyři a půl metru hluboko. Zajímavé je, že tato cesta je zachycena i na nejstarší mapě Jeruzaléma, na mozaice v kostele sv. Jiří v jordánském městě Mádaba, která pochází z poloviny 6. století. Do dneška se z cesty dochoval asi šest metrů dlouhý úsek...

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 8/2010, 20. - 26. února.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.