Objevy a události týdne č. 08

22. únor 2009

Příliš mnoho perutýnů, nejstarší život z Ománu, triceratops a jeleni, kosmické aktivity Íránu, stovky inteligentních civilizací.

Ozdoba akvárií, velmi dekorativní, ale zároveň prudce jedovatá ryba perutýn ohnivý, doslova zamořila vody u kubánského pobřeží. Nejen, že je nebezpečná lidem, zároveň svou žravostí ohrožuje místní ekosystém. Do zdejších vod totiž nepatří. Perutýni pocházejí z Indického oceánu a Pacifiku. Do Mexického zálivu pronikli v roce 1992, kdy hurikán Andrew poškodil obří mořská akvária ve floridském Key Biscayne.

Území dnešního sultanátu Omán na Arabském poloostrově bylo před šesti sty třiceti pěti miliony lety asi jedním z mála refugií, útočišť, kde přežíval život na jinak totálně zamrzlé planetě. Vědci tak soudí podle chemické analýzy zdejších hornin, svědčící o dávné přítomnosti mořských hub na dně oceánu, který se tu kdysi rozléval. Jde zároveň o dosud nejstarší stopy mnohobuněčného života na Zemi.

Známý dinosauří býložravec triceratops používal zřejmě tři své ohromné rohy a kostěný límec jako dnešní antilopy nebo jeleni - k soubojům s jinými jedinci svého druhu. Podle amerických a kanadských vědců to dokazují četné stopy po zraněních na fosilizovaných lebkách triceratopsů, kterých prozkoumali dobré čtyři stovky. Samozřejmě, že to nevylučuje ani další použití - třeba při obraně nebo námluvách.

Íránský satelit Omid obíhá tři týdny kolem Země a íránští odborníci prý už pracují na čtyřech dalších družicích, které hodlají vyslat na oběžnou dráhu vlastní raketou. Podle jejich vyjádření by měly být tyto družice těžší a měly by létat na vyšší oběžné dráze, než Omid. Kosmické aktivity Íránu značnou část světa znervózňují. Satelity se dají využít ke špionáži a raketa může klidně nést třeba balistickou střelu.

Jsme ve vesmíru sami? To zatím vědci netuší. Podle nedávno publikovaného odhadu Duncana Forgana z Edinburské univerzity existuje jen v naší galaxii nejméně 361 inteligentních civilizací. Pokud se život mohl přesouvat z planety na planetu třeba za pomoci asteroidů, mohlo by jich podle Forgana být až 38 tisíc. Pesimisté se však ptají - je-li jich tolik, kde tedy jsou? Na žádný život jsme zatím v kosmu nenarazili.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 8/2009, 21. - 27. února.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.