Objevy a události týdne č. 07

14. únor 2010

Intenzita žraločích útoků, obojky pro žirafy, velcí dinosauři a život ve vodě, první polský neandrtálec, zvláštní produkt srážky asteroidů.

Američtí vědci na Floridě zavádějí stupnici od jedné do pěti, kterou se bude měřit intenzita žraločích útoků na člověka. Chtějí tak předejít šíření poplašných zpráv, zejména v médiích, a pomoci lékařům při přípravě na lékařský zákrok. V naprosté většině případů podle nich žralok člověka jen vyděsí nebo lehce zraní; útoků pátého stupně, které končí smrtí, bylo ze zkoumaných 96 případů pouze osm.

V Nigeru přežívají poslední desítky kusů západoafrického poddruhu žiraf; je jich už jen 170. Aby je bylo možno sledovat a chránit, dostávají některé z nich na krk speciální obojky se satelitními vysílači. Každý z nich bude v provozu asi dva roky. Obojky umožní vědcům sledovat prostřednictvím satelitu pohyb žiraf při jejich neustálých migracích, a také lépe pochopit rytmus jejich denní a noční aktivity.

Největší známí draví dinosauři, až 18 metrů dlouzí spinosauři, trávili velkou část svého života ve vodě. Ukázala to analýza izotopů kyslíku v jejich kostech a zubech, která přinesla podobné výsledky, jako u dnešních krokodýlů nebo hrochů. Dalším podpůrným důkazem pro částečně vodní život spinosaurů je typický způsob utváření jejich zubů a čelistí, které se dobře hodily zejména k lovu ryb ve vodě.

V jeskyni Stajnia na jihu Polska našli archeologové pazourkové nástroje, kosti mamutů a srstnatých nosorožců a spolu s nimi také tři zuby neandrtálce. Jde o vůbec první nález ostatků neandrtálce na polském území. Vědci odhadují, že tito pralidé přišli do jeskyně Stajnia před osmdesáti až sto tisíci lety. Možná jim dokonce sloužila jako primitivní pohřebiště. Zuby totiž patří třem různým neandrtálcům.

Podivné těleso, připomínající kometu s jádrem odděleným od ohonu, které objevil Hubbleův kosmický teleskop, je pravděpodobně produktem nedávné srážky dvou asteroidů. Objekt P/2010 A2 obíhá v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Podle astronomů se jeho oběžná dráha podobá oběžné dráze skupiny asteroidů, z níž možná pocházel asteroid-zabiják, spojovaný s vyhynutím dinosaurů.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 7/2010, 13. - 19. února.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.