Obchvat Lubence odvedl nejen auta, ale i běžný ruch. Někteří podnikatelé tak přišli o zákazníky

28. prosinec 2021 16:09

Lubenec na Lounsku si zvyká na klid. Dopravu z hlavního tahu Praha – Karlovy Vary, který desetiletí vedl obcí, odvedl nový dálniční obchvat. Lidi tak už nemusejí čekat u přechodu, aby mohli přejít na druhou stranu, a taky školáci dojdou do školy bezpečněji. Některým obchodníkům a restauratérům ale ubyli zákazníci.

„Máme klid. Aspoň se vyspíme. Bylo to hrozný – ani jsme nemohli přejít silnici,“ popisuje Jaroslava Nouzáková. Na nákup do supermarketu přes ulici se teď už dostane bez problému. „Někdo je spokojený, někdo ne – vždyť jsme různí lidé,“ dodává.

„My to teda teď trošku víc slyšíme, když vjedou auta na ten most. Zaplať pán bůh za to, že bývalý pan starosta vyřídil, že je to teď v těch valech – takže my slyšíme jen ten hup, a pak už to neslyšíme,“ popisuje Stanislava Peterková.

Svůj názor přidává i další obyvatel Lubence. „Jsou asi nějací podnikatelé, kteří na to nadávají, že jim ubyli zákazníci. Já jsem ale rád – přejdu silnici, kdykoliv chci. Předtím jsem ani v noci nemohl přejít.“

Většina obyvatel Lubence si obchvat pochvaluje

Lahůdkářství Marie Kiesswetterové o stálé zákazníky nepřišlo, pořád jezdí z celého okolí.

Stavbaři z dálnice teď scházejí bistru poblíž radnice, kam si pro oběd právě přišla trojice dělníků. Talíře s gulášem jim podává pracovnice bistra Kristýna. „Ten kšeft je teď menší, to ano,“ potvrzuje.

Naopak lubenecké výrobny uměleckých vitráží Richarda Kanty se otevření obchvatu nijak nedotklo: „Máme takový sortiment, že si sem každý dojede, i z Prahy. Dotklo se nás to jen v tom, že nám obchoďák, jako smíšené zboží, zkrátil pracovní dobu – už si nemůžu jít nakoupit po 10. hodině,“ konstatuje.

Vedení obce o obchvat usilovalo několik desetiletí. Důvody vyjmenoval nezávislý starosta Jiří Chaloupecký: „Praskání domů, hlučnost, prašnost. Byly zde obrovské problémy silnici přejít nebo přejet automobilem.“

To všechno je minulost – po Karlovarské ulici teď už auto projede jen občas.

Spustit audio

Související