Lubenec na Lounsku zakázal kvůli suchu čerpání vody ze svých obecních rybníků

8. květen 2020

Chybějící déšť si už v Ústeckém kraji vyžádal první opatření. V Lubenci platí až do odvolání a dotýká se hlavně zemědělců.

Lubenec vydal zákaz odběru vody z obecních rybníků. Zastupitelé to vysvětlují tím, že slábnou přítoky a hladiny vodních ploch se snižují. Vidět to je zejména u velkého Sportovního rybník. Ten slouží k rekreaci a rybolovu, ale pro vodu tam jezdí také zemědělci.

„Nechceme, aby voda dál klesala, proto jsme zakázali odběr, aby hladina vydržela co nejdéle,“ ukazuje nezávislý starosta Lubence Jiří Chaloupecký na klidnou vodní hladinu s nedávno postavenou výpustí, která slouží jako přepad při povodních.

Naposledy tu velkou vodu měli v roce 2013, kdy vyplavila školku. Teď je naopak vody málo. „Tady u nás neprší vůbec, jsme v srážkovém stínu. Je to úplná katastrofa. Je to vidět i na okolních loukách, které už by se měly sekat, a nemají co, nenarostla tráva,“ konstatuje starosta.

Stopka pro odběry vody letos přišla o měsíc a půl dříve než loni. Je to důležité i pro ryby, které potřebují dostatek vody, aby se nedusily. „Letos jsme sem dávali pět set kilo kaprů, dvě stě kilo amura a v létě bychom měli pouštět ještě štiky,“ vypočítává rybář Jan Korf, který sem míří každou volnou chvíli.

Zákaz čerpání vody je podle něj znát. „Hladina je výš, voda je čistá, ryby se mají o mnoho líp,“ vysvětluje Jan Korf.

Vodu z rybníků využívají také místní zemědělci. K jarním postřikům polí a pak hlavně pro napájení dobytka na pastvinách. Ke Sportovnímu rybníku už pro vodu nesmějí.

„Máme s nimi dohodu, že mohou brát vodu z našeho malého rybníčku v Libkovicích. Tam mohou brát vodu do doby, dokud tam bude přítok. Jakmile přítok vyschne, přestanou vodu z rybníka brát a budou pro dobytek využívat jiné zdroje, například vrty,“ dodává starosta Jiří Chaloupecký.

Libkovický rybník napájejí spodní prameny, loni vydržely celé léto.

Nově opravená Libkovický rybník
autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související