Obce a města v Ústeckém kraji se připravují na sdílení energie z fotovoltaických panelů

17. červen 2024

Od srpna 2024 se lidé i různé organizace mohou zapojit do sdílení elektrické energie. Umožňuje to novela energetického zákona, takzvaného LEX OZE II. Na sdílení se připravují i samosprávy mnoha měst a obcí v Ústeckém kraji.

Sdílení elektrické energie bude možné dvěma způsoby – buď jako Aktivní zákazník, tedy vlastník zdroje elektrické energie, který přes chytrý elektroměr může posílat energii na dalších maximálně 10 míst, nebo jako Energetické společenství registrované Energetickým regulačním úřadem, ve kterém si energii mezi sebou bude moci sdílet až 1000 subjektů.

V oslovených obcích a městech Českému rozhlasu potvrdili, že se nebudou sdružovat s jinými subjekty do společenství a ke sdílení jim bude stačit formát Aktivního zákazníka. To by mělo pokrýt potřebu příspěvkových organizací obcí a měst – tedy například škol.

Nejdřív ale musí začít fungovat Elektroenergetické datové centrum, kam se jednotlivé subjekty budou moct od 1. srpna registrovat.

V Litoměřicích jsou na sdílenou energetiku připraveni. Zapojit se chtějí i menší obce

Přípravy na sdílenou energetiku jsou v Ústeckém kraji nejdál nejspíš v Litoměřicích. Devět fotovoltaických elektráren už mají teď, dalších 11 jich je připravených ke spuštění ještě letos a plánují i velkou fotovoltaiku na zimním stadionu, která podle radního Tomáše Sarnovskyho z hnutí ANO pomůže v letních měsících snížit výdaje na udržení ledu.

Do sdílené energetiky se ale chtějí zapojit i v menších obcích. Třeba v Dobkovicích na Děčínsku pro budoucí instalaci slunečních panelů podle nezávislého starosty Michala Faltuse vybrali střechu kulturního domu a budovy hasičů. Elektřinu budou chtít po spuštění využít pro školu, pro budovu obecního úřadu nebo pro veřejné osvětlení.

V Podbořanech na Lounsku se chystají instalovat fotovoltaické panely na devět obejktů. Například energii z panelů na základní škole budou podle starosty Radka Reindla z ODS v letních měsících, kdy je škola zavřená, využívat na městském koupališti.

Spustit audio

Související