Klášterec nad Ohří letos instaluje fotovoltaické panely na střechy svých budov. Ušetřit mají až polovinu nákladů na elektřinu

30. leden 2023 09:59

Až polovinu nákladů na elektřinu mají ušetřit fotovoltaické panely na střechách domova pro seniory a kulturního domu v Klášterci nad Ohří. Radnice je nainstaluje v letošním roce. Například městským sociálním službám totiž v minulém roce kvůli rostoucím cenám elektřiny stouply náklady až o 100 procent.

Ceny elektřiny loni výrazně stouply – pocítily to například městské sociální služby, které provozují v Klášterci domov pro seniory.

„Měsíční meziroční nárůst je zhruba 100 000 korun. Naše měsíční náklady jsou v tuto chvíli 200 000 korun. Náklady na tu energii jsou opravdu vysoké, protože ubytováváme přes 100 klientů, máme vlastní stravovací provoz a máme i vlastní prádelnu,“ vysvětluje ředitelka Miroslava Lizáková.

Když se radnice v Klášterci rozhodovala, kam fotovoltaické panely umístí, byl proto domov pro seniory jasnou volbou.

Dalším místem, kde je Klášterec instaluje, bude nová budova kulturního centra. „My, když jsme říkali, kde začít, kde to bude nejjednodušší a kde 100procentně spotřebujeme tu elektrickou energii, tak jsme vlastně vyhodnotili jak městský ústav sociálních služeb, tak naše kulturní centrum. V době jeho stavby byla ještě jiná doba, ale ta fotovoltaika se tam dá ještě doplnit a rozšířit,“ říká starosta města Štefan Drozd z hnutí STAN.

Město počítá i se státní dotací na nákup fotovoltaických panelů. Pokud vše půjde podle plánu, začnou práce v polovině tohoto roku.

Umístit fotovoltaické panely na střechy svých objektů chtějí v letošním roce například také v sousedním Chomutově nebo Mostě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související