Klášterec nad Ohří chce na podzim vybrat vítězný návrh na nové lázeňské budovy

26. září 2022 13:30

Tři architektonické kanceláře vypracovaly návrhy na novou podobu lázní v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Město tam na konci roku 2021 vstoupilo do společného podniku s Priesnitzovými lázněmi Jeseník.

Město do akciové společnosti vložilo pozemky a současné budovy lázní. Druhý akcionář bude lázně provozovat, navíc má také přinést investice v řádu stovek milionů korun.

Vedení akciové společnosti do konce listopadu rozhodne o tom, jak bude vypadat lázeňský areál po dostavbě ubytovacích kapacit a nových balneo provozů.

Vznikly tři architektonické návrhy. Výsledná podoba lázní může být jejich průnikem

Podle dosavadního starosty Štefana Drozda ze Starostů a nezávislých měli architekti přinést řešení, které by rozšířilo současnou kapacitu ubytování o 200 lůžek. Přibýt by také mělo 100 parkovacích míst a gastro provoz.

Další požadavky se týkaly například úspory energií i ekologie. Někteří architekti proto například umístili nová parkoviště pod zem, nemohli ale jít příliš hluboko kvůli možnému narušení léčebných pramenů. Součástí návrhů jsou také fotovoltaické elektrárny na střechách nebo takzvané zelené střechy, které umí zadržovat dešťovou vodu.

Každý ze tří architektů, kteří se soutěže zúčastnili, pak přišel s jiným řešením – od pokračování ve stylu současných budov přes zcela moderní architekturu až po návrat k tradiční krušnohorské podstávkové architektuře.

Podle vedení Klášterce by vše komplet, tedy ubytovací budovy, gastro provoz, parkoviště i vybavení balneo technologiemi určitě nemělo být levnější než 400 milionů korun. Akciová společnost počítá s financováním nejen z vlastních zdrojů, ale i z dotací a úvěrů.

O finální podobě nebudou jednat zastupitelé Klášterce nad Ohří, ale vedení představenstva akciové společnosti. Konečné řešení přitom může být průnikem všech tří návrhů.

Ve volbách uspěly strany, které chtějí v rozšiřování lázní pokračovat

Před komunálními volbami některé politické strany a subjekty prohlašovaly, že lázně nejsou v Klášterci zapotřebí, a že by bylo lepší, kdyby se lázeňské budovy změnily na polikliniku. V případě volebního úspěchu proto měly v plánu smlouvu s Priessnitzovými lázněmi vypovědět. Ve volbách ale nedostaly dostatečný počet hlasů.

Ve vedení Klášterce zřejmě zůstane předešlé vedení města, které chce v rozšiřování lázní pokračovat.

Pokud akciová společnost do konce roku vybere finální podobu lázní, pak bude 1,5 roku na vypracování projektové dokumentace. Samotné lázně by pak mohly začít sloužit lidem nejdříve na přelomu let 2026 a 2027.

Architektonické návrhy budoucí podoby Lázní Evženie si mohou zájemci prohlédnout na webových stránkách Klášterce nad Ohří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související