O víkendu je z čeho vybírat – kulturně to žije v Kadani, Ústí, Teplicích i dalších městech

25. květen 2023

Lákají vás víc narozeniny Maxipsa Fíka v Kadani, hudební festival Mezi dvorci v Ústí nad Labem nebo Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích? O tomto víkendu bude výběr mezi kulturními akcemi v Ústeckém kraji vážně těžký…

Sobota 27. května

Ke Kadani neodmyslitelně patří Maxipes Fík! I letos se budou na Nábřeží Maxipsa Fíka slavit jeho narozeniny – začátek je v sobotu už v 10 hodin. Program je až do 18 hodin nabitý – kouzelník, skákací hrady, bublinová show, malování na obličej, divadlo, hudba a po celý den soutěže pro děti. A pokud se do Kadaně nedostanete, Český rozhlas Sever pořádá v době od 14 do 15 hodin přímý přenos z oslav Fíkových narozenin.

Na den otevřených dveří přišel do ústecké rozhlasové zahrady i Maxipes Fík

Mezi dvorci – tak se jmenuje hudební festival, který startuje 27. května v pravé poledne na střekovské straně řeky Labe v Ústí nad Labem v Parku T.G. Masaryka. Hrát a zpívat se bude až do 23:00 – uslyšíte skupiny The Schmelz, Fridrich a Fridrich, Taši delé, Páju Gajdošíkovou a Malé Počkáto, letošními hosty festivalu Mezi dvorci je skupina Mňága a Žďorp.

Navštívit můžete také zámek Velké Březno – v sobotu tu pořádají Košt hraběte Chotka, což je prezentace českých a moravských vinařů s možností ochutnávky i nákupu.

Vypravit se můžete i na 3. ročník turistického festivalu TURFEST.CZ. Čekají vás dopolední výlety, Pohádková cesta pro rodiče s dětmi a turistická mše svatá na Bratrských oltářích. Ve 13.00 hodin pak začíná na náměstí v České Kamenici program s hudbou a jarmarkem. Festival zahájí hlavní turistickou sezónu na Českokamenicku a je také oslavou 135 let Klubu českých turistů.

Na 14 hodinu jste v sobotu zváni na dernisáž – závěrečnou prohlídku výstavy prací Ivany Záleské a Adély Rúčkové Essentia v kostele Českobratrské církve evangelické a v Domečku na kopečku v Rumburku. Výtěžek dobrovolného vstupného bude věnován Alfrédu Strejčkovi za jeho celoživotní umění slova.

Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Přímo „monstr akce“ už od pátku opanuje Teplice – nejde o nic menšího než o zahájení další lázeňské sezóny! V sobotu v 11 hodin vyjde kostýmovaný průvod ke Kolostůjově kašně a po žehnání pramenů se jako vždy rozjede program na mnoha místech a s mnohými hvězdami – tak jen namátkou: Ptačí schody v 19 hodin skupina O 5 a Radeček a v 21 hodin Janek Ledecký, za Domem kultury od 13.30 The Beatles Revival a Karel Kahovec, Elis Mráz, Martin Maxa a Lenny, v Šanovském parku v 15.30 Pavel Šporcl a Gipsy Way... Připravené jsou i stánky, rytířský tábor, pouliční divadlo a soutěže pro děti.

Archeologický skanzen Březno u Loun vás zve na sobotu od 10 do 17 hodin na setkání v době kamenné – uvidíte tehdejší způsob života, řemesla i zábavu. Připravený je i program pro děti, hudba, bubenická show a další zajímavosti.

Farma v Březinách - děti se učí nejen jezdit na koních, ale koně třeba i hřebelcovatí a zvládat i další jednodušší práce

V letním kině v Ústí nad Labem se koná také Family festival, a to od 12 do 22 hodin. Pro návštěvníky je připravená spousta muziky – například Martina Pártlová, Lipo, Debbi a další, k tomu atrakce pro děti, světelná show a další zábava.

Na konec tu máme Koňský den v Povrlech, přesně tedy na farmě Slavošov – od 12 do 17 hodin vás čekají ukázky hřebců, křest hříbátka, parkur, taky akce na elektrickém býkovi, skákací hrad a další atrakce.

Neděle 28. května

V Teplicích pokračuje zahajování lázeňské sezóny s přebohatým programem – tak zas jen namátkou – na Ptačích schodech v 18 hodin Kamil Střihavka a Leaders, ve 20 hodin Lucie Bílá s Arakainem, v letním kině na zámku od 9.30 pohádky pro děti, v Šanovském parku ve 14 hodin Clarinet society se swingovým programem a spousta dalších koncertů, atrakcí a her.

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích (ilustr. foto)

V 10 hodin začíná v neděli Den dětí s cirkusem na zámku Valdštejnů v Litvínově. Na návštěvníky čekají dílničky, kurz žonglování, klaunské vystoupení, jízdy na koních a krom dalšího taky cirkusová aréna Divadla v pytli.

Dětský den slaví 28. května od 15 do 18 hodin také v Litoměřicích – na dopravním hřišti a v Jiráskových sadech. V programu je vystoupení skupiny historického šermu Soldáti, zvířátka z Adélčina dvorečku, psí agility, jízdy na motorkách a další.

3. ročník Divadla všem ve Vrchlického sadech na Klíši v Ústí nad Labem začíná ve 13 hodin. Program je jak pro malé i velké milovníky divadla, tak pro ty, kteří divadlo zatím moc neznají. Nabídne představení profesionálních uskupení i nadšenců, workshopy, bazar, dobroty od lokálních prodejců a tradičně i sbírku pro dobrou věc.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

V 17 hodin se pak můžete pobavit u operety Mamzelle Nitouche v ústeckém Severočeském divadle. Roztomilý příběh klášterní schovanky a skladatele s dvojí tváří – jednou jako ctnostného Célestina a podruhé jako světáckého Floridora vás spolehlivě rozesměje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.