O prázdninách se do Liberce sjedou nejlepší hráči go z celého světa

18. únor 2015

Liberec bude letos o prázdninách patřit nejlepším hráčům go na světě. Chystá se tam totiž Evropský go kongres, na který přijede více než osm stovek hráčů, dokonce i ti špičkoví z východní Asie. Na kongres už trénuje řada českých goistů.

Go je strategická desková hra pro 2 hráče. Jejím základním principem je rozdělování území, kdy se každý z hráčů snaží zabrat větší část desky, takzvaný goban, a případně v boji zajmout soupeřovy kameny.

Hra vznikla 4000 lety v Číně, hraje se s černými a bílými kameny a podle Josefa Moudříka z Prahy, který přijel do Liberce na přípravný turnaj, je hodně zábavná.

Při hraní go totiž vznikají na gobanu zajímavé obrazce. Ostatně v Číně patřilo go mezi čtyři základní lidské dovednosti - spolu s poezií, malířstvím a hudbou.

Stolní hra go

V Česku se pořádá řada turnajů, kde se spolu utkávají hráči stejné nebo podobné hráčské úrovně. Učňovské třídy se nazývají kjú a mistrovské dan.

„Není nás moc. Například německých hráčů je třeba 10krát nebo 20krát víc… Pokud jde ale o špičky, tak jsme lepší,“ pochválil české goisty předseda organizačního výboru Evropského Go kongresu Vladimír Daněk a pak vyjmenoval ty neúspěšnější.

Čtěte také

„Ondřej Šil, který má na kontě několik vítězství z několika největších evropských akcí, Lukáš Podpěra, který je teď půl roku v Číně s tím, že se pokusí stát profesionálem.“
Výborné jsou i ženy, nejlepší českou goistkou je Klára Žaloudková, která dokonce studovala tuto hru v Koreji. Vicemistryní České republiky v go je pak Jana Hrycová, která se sice spíš teď věnuje výuce této hry, ale přípravný turnaj v Liberci si jako hráčka nenechala v rámci tréninku ujít.

„Zjistila jsem, že teď jak se moji hráči stávají silnější a silnější, tak mi to svým způsobem pomáhá. Protože když jim mám vysvětlovat nějaké principy, základy, učit je počítat, tak zjišťuji, že přirozeně musím začít pracovat i na sobě.“

Teď se všichni čeští špičkoví goisté těší na prázdninové Mistrovství Evropy neboli na Evropský gokongres.

Pro Českou republiku je to velice prestižní událost, připomíná Vláďa Daněk. Do Liberce podle něj přijede na 800 špičkových hráčů z celého světa. Přijedou i profesionální hráči go z Japonska, Číny a Koreje, kteří budou jednotlivé partie komentovat a taky budou ostatní goisty školit. Oni sami se učili GO už od školky a tahle úžasná hra se stala jejich profesí.

V pořadatelství go kongresu je Česko zkušené. V letech 1993 a 2005 se této úlohy velmi úspěšně zhostila Praha. Teď čeká tenhle úkol Liberec, a jak říká Vladimír Daněk, asociace českých goistů udělá vše proto, aby naše země opět sklidila chválu.

Spustit audio